صفحه اصلی > یادداشت 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  نان سنگک با طعم لواش/ چرا قطار نان سنگک از ریل خارج شده است؟!

  اختصاصی/ از قدیم الایام نان سنگک به عنوان یک نان سبوس‌دار و دارای خواص تغذیه‌ای بسیار شناخته می‌شده است، به طوری که به دلیل برخورداری از سبوس و مزایای بسیار، این ماده غذایی به نوعی از جنبه درمانی هم برخوردار بوده و حتی بسیاری از پزشکان، مصرف آن را به بیماران دیابتی و افرادی که مشکلات گوارشی داشتند، توصیه می‌کردند اما رفته رفته با جایگزین شدن آرد سفید به جای آرد سبوس‌دار در واحدهای نان سنگک، از ارزش‌های غذایی آن کاسته شده و متاسفانه سنگک‌های امروزی عملا دیگر فرقی با نان لواش ندارند.

            

محمدرضا خواجه، متخصص نان‌های سنتی کشور در گفت‌وگو با غلات نیوز با تاکید بر اینکه متاسفانه استفاده از افزودنی غیرمجاز جوهرقند در برخی از واحدهای نان سنگک باب شده است، اظهار کرد: در گذشته نان سنگک به دلیل برخورداری از سبوس، عطر و طعم بسیار مطبوعی داشت اما متاسفانه امروزه با جایگزین شدن آرد سفید (آرد ستاره و نول)  به جای آرد سبوس‌دار در واحدهای سنگک‌پز از عطر، طعم و ارزش غذایی این نان کاسته شده و سنگک حالا دیگر فرقی با لواش ندارد. متاسفانه حتی شباهت ظاهری سنگک‌های امروزی با نان لواش، بسیار زیاد است و آن‌قدر سفید و نازک شده که با نان لواش هیچ فرقی ندارند.
خواجه با بیان اینکه متاسفانه گرایش نانوایان امروزی به تولید نان‌های سفید، پای جوهر قند را به سنگکی‌ها باز کرده است، بیان کرد: وقتی آرد سفیدتر باشد، طبیعتاً فیبر آن کمتر است در نتیجه کشش‌پذیری خمیر بیشتر می‌شود زیرا سبوسی در آرد موجود نیست که بتواند میان بافت‌ها فاصله ایجاد کند. بنابراین هرگاه نان لواش یا سنگک با آرد ستاره یا نول پخته شود، نانوا در فصل‌های سرد سال براي مقابله با کشش‌پذیری خمیر به ماده سرطان‌زای جوهر قند متوسل می‌شود.
وی افزود: علت اصلی فرار نانوایان کشور خصوصا نانوایان سنگک از آرد 7 یا 12 درصد سبوس‌گیری شده، فقط ترس از فرار مشتریان است.
از سال 92 با حذف فاصله صنفی و رشد قارچ‌گونه نانوایی‌ها در کشور، رقابتی ناسالم و منفی میان نانوایان کشور ایجاد شد و از سوی دیگر به دلیل گرایش ذائقه جامعه به مصرف نان سفید، سفیدپزی در میان صنف باب گردید و نانوایان برای جذب مشتری بیشتر به پخت نان‌های سفید و سفیدتر روی آوردند تا جایی که متاسفانه این فرهنگ که هرچه نان سفیدتر باشد از کیفیت بالاتری برخوردار است، به غلط در اذهان عمومی نهادینه شد.
خواجه ادامه داد: متاسفانه امروزه وضعیت نان سنگک در سطح کشور آنقدر وخیم است که به جرات می‌توان گفت 100 درصد نانوایان آزادپز آرد نول و ستاره را جایگزین آردهای سبوس‌دار کرده‌اند البته هنوز در میان واحدهای یارانه‌ای به صورت کج‌دار و مریز استفاده از آرد 7 و 12 درصد سبوس‌گیری شده رایج است که آن هم چندان چشمگیر نیست.

*با پاشیدن یک مشت سبوس روی چانه خمیر سنگک، نان سبوس‌دار نمی‌شود

این متخصص نان‌های سنتی کشور در بخش ديگری از اظهاراتش گفت: متاسفانه در کنار سفید شدن نان سنگک و حذف سبوس از آن در سال‌های اخیر، فاجعه دیگری در واحدهای سنگک باب شده و آن هم افزودن سبوس به صورت جداگانه روی سطح نان است. سنگک‌پزهای امروزی به جای سنگک واقعی، لواش تحویل مردم می‌دهند و برای به دست آوردن دل مشتریان انگشت‌شماری هم که متقاضی نان سبوس‌دار هستند، یک مشت سبوس جداگانه روی سطح نان می‌پاشند و به عنوان یک نان سبوس‌دار حاوی ارزش غذایی بالا و سالم، تحویل مشتریان ناآگاه می‌دهند در حالی که بهتر است عنوان این نان‌ها را به جای نان سبوس‌دار، نان سبوس‌مال بگذاریم!
خواجه معتقد است صرفا فرهنگ‌سازی برای اصلاح الگوی مصرف نان و تغییر نگرش و ذائقه جامعه به نان‌های سبوس‌دار ملاک نیست بلکه پیش از هرچیز ضروری است که آگاهی مردم را نسبت به مشخصه‌های نان سالم و استاندارد افزایش دهیم. مسلما با ایجاد چنین شرایطی، مردم از نانوایان مطالبه نان باکیفیت و سالم خواهند داشت و بدین ترتیب نانوا هم برای جلب رضایت مشتری به دنبال رفع خواسته وی خواهد بود.

خبرنگار: مریم ترکمنی

 

                                     تاریخ:      دوشنبه ١ مهر ١٣٩٨        ساعت:     ١١:٠٩

 


خروج




قیمت فروش گندم دولتی بازنگری می‌شود

کارگروه تنظیم بازار با بازنگری در قیمت فروش گندم دولتی به صنف و صنعت موافقت کرد.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۴۰۰/۰۵/۱۱
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۸,۴۰۶ down
chf فرانک سويس ۴۶,۳۸۶ up
sek کرون سوئد ۴,۸۸۲ down
nok کرون نروژ ۴,۷۶۱ up
dkk کرون دانمارک ۶,۷۰۳ up
inr روپيه هند ۵۶۵ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۹,۵۳۸ down
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۲۵,۸۵۴ down
jpy100 یکصد ين ژاپن ۳۸,۲۷۷ down
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۴۰۴ eq
omr ريال عمان ۱۰۹,۲۳۴ up
cad دلار کانادا ۳۳,۶۷۵ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۹,۲۸۴ down
zar راند ۲,۸۸۱ up
try لير ترکيه ۴,۹۷۹ down
rub روبل روسيه ۵۷۵ eq
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۲,۸۷۸ down
syp لير سوريه ۳۴ eq
aud دلار استراليا ۳۰,۸۳۹ down
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ down
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۲ down
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۰۱۲ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۴۹,۴۹۸ down
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۲,۱۱۰ up
mmk کيات ميانمار (برمه) ۲۶ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۵,۱۳۴ down
amd100 يکصد درام ارمنستان ۸,۶۳۸ down
lyd دينار ليبی ۹,۳۳۱ up
cny یوان چين ۶,۵۰۱ eq
thb100 يکصد بات تايلند ۱۲۷,۵۱۸ down
myr رينگيت مالزی ۹,۹۵۱ down
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۶,۴۵۹ up
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ eq
eur یورو ۴۹,۸۴۰ up
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۹,۸۷۸ up
gel لاری گرجستان ۱۳,۴۶۳ down
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۹۰۴ down
afn افغانی افغانستان ۵۲۷ eq
byn روبل جديد بلاروس ۱۶,۸۶۸ up
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۰۷ down
php100 يکصد پزوی فيليپين ۸۴,۰۰۳ down
tjs سومونی تاجيکستان ۳,۷۰۸ up
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۲,۰۲۳ eq
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

مدیریت چندگانه، مشکلات این‌چنینی به وجود می‌آورد/ وزن چانه از حد استاندارد خارج شده! مدیرعامل شرکت تعاونی نانوایان تهران در انتقاد به عدم اصلاح نرخ نان:
کیفیت در حوزه آرد و نان استان رقم خورده است مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان قم مطرح کرد:
استاندارد دستگاه‌های پخت نان رها شده است در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد؛
جهش تولید فقط با حمایت میسر می‌شود در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد:
حمل آرد بزرگترین چالش ما مدیرعامل کارخانه آرد اتحاد مطرح کرد:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

سورک
اینستا
پیشرفت پخت سحر
سینا
آذر غله
اتحادیه نانهای صنعتی
اتحادیه نانهای حجیم
زرین خوشه
گل آرد زاگرس
ماشین سازی لک
بهمنی
خوشه ذهاب
پارس ترک سیلو
سرو
بهنان
آرد گرگان
میلاد آذربایجان
شمس آذر
مرشدی
رفیعیان

گالری ویدئو آرشیو ...