صفحه اصلی > یادداشت 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  نان سنگک با طعم لواش/ چرا قطار نان سنگک از ریل خارج شده است؟!

  اختصاصی/ از قدیم الایام نان سنگک به عنوان یک نان سبوس‌دار و دارای خواص تغذیه‌ای بسیار شناخته می‌شده است، به طوری که به دلیل برخورداری از سبوس و مزایای بسیار، این ماده غذایی به نوعی از جنبه درمانی هم برخوردار بوده و حتی بسیاری از پزشکان، مصرف آن را به بیماران دیابتی و افرادی که مشکلات گوارشی داشتند، توصیه می‌کردند اما رفته رفته با جایگزین شدن آرد سفید به جای آرد سبوس‌دار در واحدهای نان سنگک، از ارزش‌های غذایی آن کاسته شده و متاسفانه سنگک‌های امروزی عملا دیگر فرقی با نان لواش ندارند.

            

محمدرضا خواجه، متخصص نان‌های سنتی کشور در گفت‌وگو با غلات نیوز با تاکید بر اینکه متاسفانه استفاده از افزودنی غیرمجاز جوهرقند در برخی از واحدهای نان سنگک باب شده است، اظهار کرد: در گذشته نان سنگک به دلیل برخورداری از سبوس، عطر و طعم بسیار مطبوعی داشت اما متاسفانه امروزه با جایگزین شدن آرد سفید (آرد ستاره و نول)  به جای آرد سبوس‌دار در واحدهای سنگک‌پز از عطر، طعم و ارزش غذایی این نان کاسته شده و سنگک حالا دیگر فرقی با لواش ندارد. متاسفانه حتی شباهت ظاهری سنگک‌های امروزی با نان لواش، بسیار زیاد است و آن‌قدر سفید و نازک شده که با نان لواش هیچ فرقی ندارند.
خواجه با بیان اینکه متاسفانه گرایش نانوایان امروزی به تولید نان‌های سفید، پای جوهر قند را به سنگکی‌ها باز کرده است، بیان کرد: وقتی آرد سفیدتر باشد، طبیعتاً فیبر آن کمتر است در نتیجه کشش‌پذیری خمیر بیشتر می‌شود زیرا سبوسی در آرد موجود نیست که بتواند میان بافت‌ها فاصله ایجاد کند. بنابراین هرگاه نان لواش یا سنگک با آرد ستاره یا نول پخته شود، نانوا در فصل‌های سرد سال براي مقابله با کشش‌پذیری خمیر به ماده سرطان‌زای جوهر قند متوسل می‌شود.
وی افزود: علت اصلی فرار نانوایان کشور خصوصا نانوایان سنگک از آرد 7 یا 12 درصد سبوس‌گیری شده، فقط ترس از فرار مشتریان است.
از سال 92 با حذف فاصله صنفی و رشد قارچ‌گونه نانوایی‌ها در کشور، رقابتی ناسالم و منفی میان نانوایان کشور ایجاد شد و از سوی دیگر به دلیل گرایش ذائقه جامعه به مصرف نان سفید، سفیدپزی در میان صنف باب گردید و نانوایان برای جذب مشتری بیشتر به پخت نان‌های سفید و سفیدتر روی آوردند تا جایی که متاسفانه این فرهنگ که هرچه نان سفیدتر باشد از کیفیت بالاتری برخوردار است، به غلط در اذهان عمومی نهادینه شد.
خواجه ادامه داد: متاسفانه امروزه وضعیت نان سنگک در سطح کشور آنقدر وخیم است که به جرات می‌توان گفت 100 درصد نانوایان آزادپز آرد نول و ستاره را جایگزین آردهای سبوس‌دار کرده‌اند البته هنوز در میان واحدهای یارانه‌ای به صورت کج‌دار و مریز استفاده از آرد 7 و 12 درصد سبوس‌گیری شده رایج است که آن هم چندان چشمگیر نیست.

*با پاشیدن یک مشت سبوس روی چانه خمیر سنگک، نان سبوس‌دار نمی‌شود

این متخصص نان‌های سنتی کشور در بخش ديگری از اظهاراتش گفت: متاسفانه در کنار سفید شدن نان سنگک و حذف سبوس از آن در سال‌های اخیر، فاجعه دیگری در واحدهای سنگک باب شده و آن هم افزودن سبوس به صورت جداگانه روی سطح نان است. سنگک‌پزهای امروزی به جای سنگک واقعی، لواش تحویل مردم می‌دهند و برای به دست آوردن دل مشتریان انگشت‌شماری هم که متقاضی نان سبوس‌دار هستند، یک مشت سبوس جداگانه روی سطح نان می‌پاشند و به عنوان یک نان سبوس‌دار حاوی ارزش غذایی بالا و سالم، تحویل مشتریان ناآگاه می‌دهند در حالی که بهتر است عنوان این نان‌ها را به جای نان سبوس‌دار، نان سبوس‌مال بگذاریم!
خواجه معتقد است صرفا فرهنگ‌سازی برای اصلاح الگوی مصرف نان و تغییر نگرش و ذائقه جامعه به نان‌های سبوس‌دار ملاک نیست بلکه پیش از هرچیز ضروری است که آگاهی مردم را نسبت به مشخصه‌های نان سالم و استاندارد افزایش دهیم. مسلما با ایجاد چنین شرایطی، مردم از نانوایان مطالبه نان باکیفیت و سالم خواهند داشت و بدین ترتیب نانوا هم برای جلب رضایت مشتری به دنبال رفع خواسته وی خواهد بود.

 

                                     تاریخ:      دوشنبه ١ مهر ١٣٩٨        ساعت:     ١١:٠٩

 


خروج




تبیین استراتژی‌های صحیح به جای تشدید نظارت‌ها در صنعت نان

اختصاصی/ در بخشی از متن این ابلاغیه آمده است که علی‌رغم تعیین قیمت نان و تکلیف بر نصب نرخ‌نامه متحدالشکل و رعایت وزن و کیفیت نان، متاسفانه کماکان شاهد نابسامانی در این حوزه مهم و تاثیرگذار در رضایت مردمی هستیم، از این رو طرح ویژه نظارتی با همکاری بازرسان افتخاری در سراسر کشور اجرایی خواهد شد!

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۳۹۸/۱۱/۰۶
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۴,۹۲۹ eq
chf فرانک سويس ۴۳,۲۳۷ eq
sek کرون سوئد ۴,۳۹۱ eq
nok کرون نروژ ۴,۶۴۲ eq
dkk کرون دانمارک ۶,۱۹۶ eq
inr روپيه هند ۵۸۹ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۸,۲۳۱ eq
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۲۷,۱۶۹ eq
jpy100 یکصد ين ژاپن ۳۸,۴۳۰ eq
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۴۰۵ eq
omr ريال عمان ۱۰۹,۲۳۵ eq
cad دلار کانادا ۳۱,۹۶۱ eq
nzd دلار نيوزيلند ۲۷,۷۵۷ eq
zar راند ۲,۹۱۳ eq
try لير ترکيه ۷,۰۷۳ eq
rub روبل روسيه ۶۷۷ eq
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۵۲۹ eq
syp لير سوريه ۸۲ eq
aud دلار استراليا ۲۸,۶۷۹ eq
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۱ eq
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۴ eq
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۰۸۲ eq
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۴۹,۴۸۷ eq
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۲,۳۱۳ eq
mmk کيات ميانمار (برمه) ۲۹ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۶,۶۲۸ eq
amd100 يکصد درام ارمنستان ۸,۷۷۱ eq
lyd دينار ليبی ۲۹,۹۸۶ eq
cny یوان چين ۶,۰۵۴ eq
thb100 يکصد بات تايلند ۱۳۷,۴۷۶ eq
myr رينگيت مالزی ۱۰,۳۳۲ eq
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۵,۹۰۲ eq
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ eq
eur یورو ۴۶,۳۱۰ eq
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۱۱,۱۲۹ eq
gel لاری گرجستان ۱۴,۵۵۹ eq
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۳,۰۹۱ eq
afn افغانی افغانستان ۵۴۶ eq
byn روبل جديد بلاروس ۱۹,۹۰۶ eq
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۰۷ eq
php100 يکصد پزوی فيليپين ۸۲,۶۲۴ eq
tjs سومونی تاجيکستان ۴,۳۳۲ eq
vef بوليوار جديد ونزوئلا ۴,۲۰۶ eq
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۱,۹۶۶ eq
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

تلاش برای حفظ کیفیت در زنجیره گندم، آرد و نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان سمنان مطرح کرد؛
اشاعه فرهنگ نان کامل تنها به حرف نیست، باید عملیاتی شود نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات اصفهان:
واسطه‌ها، دردسرساز تولید در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد:
کیفیت آرد در تبریز متوسط است مدیرکل غله آذربایجان شرقی:
سنگ‌اندازی‌های اداره دارایی شهرستان، دغدغه‌ای بزرگ برای ما مدیرعامل کارخانه آرد وحدت سراوان مطرح کرد:
ترکیب کامل پرمیکس احتمال هرگونه حساسیتی را منتفی می‌کند رئیس کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران:
ضرورت تشکیل اتحادیه کشوری نانوایان در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد؛
95 درصد از نان تولیدی کشور سفید است/ سیاست انستیتو، حرکت به سوی اصلاح وضعیت نان کشور رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور در گفت‌وگو با غلات نیوز:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

 

صوتی

تابان
فخر زنجان
آردیا
مرشدی
پویان
 نان سحر
صنایع پخت مشهد
مریانج کار
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.