صفحه اصلی > اخبار 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 در گفت‌وگو با یک متخصص نان‌های سنتی مطرح شد:

  نان تنوری بهتر است یا دستگاهی ؟!

  اختصاصی/ در استاندارد ماشین‌آلات پخت نان، تنورهای دارای حرارت مستقیم رد و فقط بر حرارت غیرمستقیم تاکید شده اما در واقعیت تعداد تولید دستگاه‌های حرارت غیرمستقیم استاندارد در سطح کشور انگشت‌شمار است و فعالان و متخصصان صنف نان معتقدند این نگاه استاندارد به شیوه پخت نان‌های سنتی، تخصصی و اصولی نیست. در این گزارش با محمدرضا خواجه، کارشناس صنعت نان در این باره به گفت‌وگو پرداختیم که در ادامه خواهید خواند؛

            

به گزارش غلات نیوز، خواجه ابتدا به تاریخچه پخت نان‌های سنتی با تنور در کشور اشاره نمود و گفت: تنورهای گلی، نماد تاریخ و هویت ما هستند و در طول هزاران سال، پخت نان‌های سنتی از سوی ایرانیان، با تنورهای گلی بوده است.
وی ادامه داد: به لحاظ فرایند پخت، تنورهای گلی اشکالی ندارند منتها پخت نان تنوری نیاز به کارگری جداگانه دارد که این روزها از حوصله شاطران امروزی خارج است.
این کارشناس و متخصص نان‌های سنتی افزود: سازمان استاندارد در حالی تنور حرارت مستقیم را رد و منع می‌کند که سنتی‌ترین نان ایرانیان، سنگک، در مقابل شعله مستقیم آتش طبخ می‌شود و بیشتر پزشکان، مصرف سنگک‌هایی را توصیه می‌کنند که تنوری باشد.
خواجه بیان کرد: منع پخت نان با تنورهای سنتی به این دلیل مطرح می‌شود که سوخت تنور، مونوکسید کربن ایجاد می‌کند البته اگر شعله تنور به صورت هدایت شده داخل محوطه تنور توزیع گردد و روی سقف تنور، دودکش و هواکش بزرگ تعبیه گردد، از انتقال مونوکسید کربن به نان جلوگیری خواهد شد.
به گفته خواجه، تنورهای قدیمی در ایران به این شکل آماده می‌شدند که ابتدا هیزم و چوب داخل تنور داغ می‌شد سپس شعله به نصف تقلیل می‌یافت و تنور، گرم و آماده پخت می‌شد. شاطران قدیمی با یک دستمال خیس دوده‌های چسبیده به دیوار تنور (مونوکسید کربن) را تمیز می‌کردند و بدین ترتیب نانی با شعله نیمه مستقیم تولید و پخت می‌شد. به مرور با افزایش جمعیت جهان و ایران، سوخت نفت و گازوئیل جایگزین سوخت تنورهای گلی شد تا سرعت پخت بیشتر شود.
این متخصص نان‌های سنتی ادامه داد: در سوخت گازوئیل و نفت، مونوکسید کربن وجود دارد اما بعد از اختراع گاز و باتوجه به اینکه هم‌اکنون سوخت بیشتر تنورهای نانوایی گاز است، دیگر شاهد تولید مونوکسید کربن در تنورهای گلی نیستیم.
خواجه با بیان اینکه سوخت 80 درصد تنورهای نانوایی در ایران گازی و حدود 20 درصد گازوئیلی است که آن هم در جنوب ایران است، خاطرنشان کرد: در مناطق جنوبی با توجه به سوخت گازوئیل تنور، در صورتی که دودکشی برای انتقال و هدایت مونوکسید کربن به هوا تعبیه شود، مشکلی در تولید نان پیش نخواهد آمد.
وی بیان کرد: بر اساس آخرین تحقیق دانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی، اگر تنورهای دوار یا گلی شعله نفت و گازوئیل به گاز تبدیل شود، دودکش کافی برای هدایت مونوکسید کربن احتمالی در تنور تعبیه گردد و نیز شیب شعله مستقیم از روی نان برداشته شود، پخت نان با تنورهای سنتی در واحدهای نانوایی بلامانع خواهد بود.
به گفته خواجه، بیشتر دستگاه‌های حرارت غیرمستقیم که در ایران تولید می‌شوند، ناکارآمد، معیوب و تشدیدکننده ضایعات نان هستند و اگر استاندارد صرفا بر پخت نان با حرارت غیرمستقیم بدون کارشناسی تاکید می‌کند، ما دو شرط را برای استقرار ماشین پخت حرارت غیرمستقیم در نانوایی‌ها و حذف تنور سنتی لازم‌الاجرا می‌دانیم؛ نخست اینکه نانوایان باید پخت سنگین (روزانه 40 کیسه آرد) داشته باشند (به این دلیل که سرعت پخت کاهش می‌یابد) و دوم اینکه  وزن چانه سنگین باشد چرا که پخت نان‌های حجیم و نیمه‌حجیم در دستگاه امکان‌پذیر است.

 

                                     تاریخ:      چهارشنبه ٦ اسفند ١٣٩٩        ساعت:     ١٠:٠٢

 


خروج




پربازدیدترین

دستورالعمل خرید توافقی گندم در سال۱۴۰۳ ابلاغ شد

دستورالعمل خرید گندم داخلی توسط بخش غیر دولتی (خرید توافقی) در سال ۱۴۰۳، برای اجرا در مراکز خرید ۳۱ استان کشور، توسط معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران ابلاغ شد.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۲,۶۵۵ down
chf فرانک سويس ۴۷,۶۶۸ down
sek کرون سوئد ۴,۰۰۴ down
nok کرون نروژ ۳,۸۴۸ up
dkk کرون دانمارک ۶,۰۵۳ down
inr روپيه هند ۵۰۴ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۶,۱۷۲ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۱۴,۷۸۲ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۲۸,۹۸۷ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۷۸ up
omr ريال عمان ۱۰۹,۰۹۲ up
cad دلار کانادا ۳۰,۸۸۸ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۵,۶۹۰ down
zar راند ۲,۲۱۳ down
try لير ترکيه ۱,۴۵۰ down
rub روبل روسيه ۴۵۷ up
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۲۱۱ up
syp لير سوريه ۰۴ eq
aud دلار استراليا ۲۷,۵۸۵ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ down
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۳ down
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۲۹۸ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۳۸,۱۸۰ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۱,۲۸۴ down
mmk کيات ميانمار (برمه) ۲۰ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۱,۴۴۰ down
amd100 يکصد درام ارمنستان ۱۰,۴۶۰ down
lyd دينار ليبی ۸,۷۱۴ down
cny یوان چين ۵,۸۶۲ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۱۸,۲۱۹ down
myr رينگيت مالزی ۸,۹۹۹ up
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۱,۸۳۷ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ down
eur یورو ۴۵,۱۳۰ down
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۹,۱۵۳ up
gel لاری گرجستان ۱۵,۷۶۱ up
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۶۹۹ down
afn افغانی افغانستان ۶۰۷ up
byn روبل جديد بلاروس ۱۲,۷۴۷ eq
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۰۷ up
php100 يکصد پزوی فيليپين ۷۵,۶۴۸ down
tjs سومونی تاجيکستان ۳,۸۴۵ up
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۱,۹۸۸ down
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

کیفیت آرد ونان در استان مطلوب است مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان هرمزگان:
از سال ۸۸ تا کنون حتی یک ریال هم بابت طرح اجباری غنی‌سازی آرد با آهن دریافت نکردیم مدیرعامل کارخانه آرد فجر سنندج در گفت‌وگو با غلات نیوز:
ترویج فرهنگ نان کامل در جشنواره نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کرمان مطرح کرد:
اجرای طرح غنی‌سازی آرد و نان در سطح خراسان جنوبی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بیرجند خبر داد:
نگران نانوایی های سوپر آزاد هستیم! مدیرعامل اتحادیه خبازان استان گلستان:
با اصلاح قیمت نان موافق هستیم استاندار همدان خبر داد:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

مرشد گوهر
اینستا
کارخانه آرد سپیدان
آرد سفید ارمغان
آرد جوانه
آرد جیرفت
طراوت میاندوآب
آرد بیژن بجنورد
شرکت توان الکترونیک
ماشین سازی لک
بهمنی
خوشه ذهاب
آرد سرچشمه شاهرود
سرو
بهنان
آرد گرگان
میلاد آذربایجان
شمس آذر
مرشدی
رفیعیان

گالری ویدئو آرشیو ...