صفحه اصلی > گفتگو 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  قطع‌الرجال کارگران ماهر در صنف نان، دستگاه را جایگزین دست کرد!

  اختصاصی/ متاسفانه اعمال سیاست‌های غلط از سوی متولیان امر، در چند سال اخیر ضربه بزرگی به نان کشورمان وارد نموده چنان‌که دولت با ثابت نگه داشتن چندین ساله نرخ نان، کار را به جایی رساند که شاطران حرفه‌ای و کاربلد از شغل نانوایی کناره‌گیری کرده و جای خود را به افراد به اصطلاح نانوا و غیر متخصص دادند و متاسفانه زنگ خطر سلامت نان به صدا درآمد.

            

 اما افزایش چند برابری هزینه‌های تمام شده تولید برای نانوایان در مقابل ثبات چندین ساله نرخ، علاوه بر ضرر و زیان‌هایی که به نان کشور وارد کرد، موجب شد کارفرمایان به منظور کاهش هزینه‌هایشان دست به تعدیل نیروی انسانی بزنند و در نهایت دستگاه را جایگزین مهارت دست کنند اما متاسفانه نه تنها کیفیت نان تولیدی این دستگاه‌ها همانند نانی نیست که با مهارت دست به عمل آمده بلکه نیاز به افزودنی‌هایی همچون جوش شیرین و بلانکیت را ایجاد می‌کند.
محمدرضا خواجه، متخصص نان‌های سنتی کشور در گفت‌وگو با غلات نیوز در این باره تصریح کرد: بر اساس ارزیابی‌های صورت گرفته درخصوص کیفیت نان، 30 درصد مهارت نیروی انسانی، 50 درصد آرد و 20 درصد تجهیزات پخت دخیل است.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی، نانوایان با بحران نیروی انسانی و قطع‌الرجال کارگری در صنف روبه رو هستند، گفت: در تامین نیروی کارگر فنی، به شدت با کمبود مواجه هستیم و همین مساله موجب شده نانوایان دستگاه را جایگزین نیروی انسانی کنند.
خواجه بیان کرد: بسیاری از کارفرمایان واحدهای نانوایی به دلیل فرار از بار بیمه، دارایی، دستمزد و عدم توان تامین نیاز اقتصادی کارگر، واحدهای نانوایی‌شان را ماشینی کرده‌اند.
متخصص نان‌های سنتی کشور با بیان اینکه به صورت کلان 80 درصد از نانوایی‌های سطح کشور ماشینی شده‌اند، اظهار کرد: عدم ارائه به‌موقع نرخ نان، باعث فرار نیروهای ماهر از صنعت نان و سقوط کیفیت نان شده است. وقتی از دستگاه به جای دست در تولید نان استفاده می‌کنیم، باید با عطر و طعم مطبوع نان خداحافظی کنیم.

*دستگاه‌هایی که مکملشان جوش شیرین است

خواجه بیان کرد: دستگاه‌های 4 غلتکی نیاز به استفاده از جوهر قند دارند؛ دستگاه‌هایی که با نام «شاطرماشین» از آن‌ها یاد می‌شود و هر نانوایی که در فرایند تولید نان از این دستگاه‌ها استفاده می‌کند، ناخودآگاه باید از جوهر قند برای ضعیف کردن خمیر نان کمک بگیرد.
وی در ادامه گفت: در گذشته واحدهای تافتون و سنگک‌پز، هریک با تعداد 10 نیروی انسانی اداره می‌شد در صورتی که میزان پختشان بسیار کمتر از نانوایی‌های امروزی بود. حال آنکه نانوایی‌های فعلی پختشان سه تا چهار برابر گذشته است اما کارگرانشان به سه نفر تعدیل شده و ماشین جای کارگر را گرفته است!
خواجه با بیان اینکه یک واحد تولیدی نان، محیط مناسبی برای اشتغال‌زایی و ارتقای کیفیت نان به شمار می‌آید، اظهارکرد: به طور کلی 60 درصد نانوایی‌ها این روزها دستگاهی شده‌اند و شاطرانی هم که در این واحدها کار می‌کنند، مهارت‌های پنجگانه پخت نان را نمی‌دانند! باید گفت متاسفانه در حال حاضر شرایط به گونه‌ای است که اگر روزی دستگاهی برای پخت نان در کشورمان نباشد، ما بی‌نان خواهیم شد چراکه نانوایان امروزی وابسته به دستگاه هستند و از مهارت‌های تخصصی پخت نان سر درنمی‌آورند!


*کارگران شاغل در واحدهای نانوایی، باید الفبای این کار را بدانند/ تعداد واحدهای سنتی‌پز،حالا دیگر انگشت‌شمار است

در بخش دیگری از این گزارش، بیژن نوروز مقدم، رئیس اتحادیه نانوایان تهران خاطرنشان کرد: درحال حاضر اغلب واحدهای لواش و تافتون‌پز در تهران برای کاهش هزینه‌های کارگری، پختشان را از شکل تنوری به  دستگاهی تغییر داده‌اند.
نوروز مقدم ادامه داد: مسلما نانی که دست تولید می‌کند، خیلی بهتر از نانی است که با دستگاه درست شده باشد منتها این امر مستلزم آن است که کارگران شاغل در خبازی‌ها از وضعیت معیشتی خود راضی باشند.
وی افزود: افزایش نرخ نان پس از گذشت پنج سال ونیم، مرهمی روی زخم 5 سال گذشته نانوایان بود و کارفرمایان توانستند بخشی از حقوق کارگرانشان را ترمیم کنند اما متاسفانه بسیاری از واحدهای نانوایی از سال‌ها قبل به دستگاه روی آورده‌اند و تعداد واحدهای سنتی‌پز حالا دیگر انگشت‌شمار است.
رئیس اتحادیه نانوایان تهران با بیان اینکه کارگران شاغل در واحدهای نانوایی باید الفبای نانوایی را بدانند، گفت: متاسفانه آموزش در صنعت نان خیلی جدی تلقی نمی‌شود و مکانی برای آموزش کاربردی نانوایان نداریم
البته طی مدتی با همکاری سازمان فنی و حرفه‌ای، دوره‌های آموزشی برای نانوایان برگزار شد منتها علاوه بر اینکه کارگران نانوایی‌ها در فواصل زمانی بسیار کوتاه ترک کار می‌کنند، غالبا مسائلی در این دوره‌ها عنوان می‌شود که اصلا به درد کارگر نمی‌خورد و کلاس‌ها به جای اینکه عملی باشند، تئوری هستند.
نوروز مقدم ابراز کرد: کسب مهارت و تجربه در کنار یکدیگر،در کیفیت نان تولیدی بسیار اثرگذار است اما متاسفانه شرایط اقتصادی حاکم بر صنف، موجب کناره‌گیری شاطران ماهر از صنف نان و روی آوردن آن‌ها به شغل‌های دیگر با درآمدهای منطقی‌ترو سختی کار کمتر شده است.

خبرنگار: سیمین باقری



 

                                     تاریخ:      يکشنبه ١٧ آذر ١٣٩٨        ساعت:     ١٢:٣٣

 


خروج




مشکلی بابت اختلاط گندم‌ها و کیفیت آرد در سراسر کشور وجود ندارد

اختصاصی/ حسن حنان با بیان اینکه سال گذشته دولت ناچار شد بخشی از ذخایر استراتژیک را از محل واردات گندم تامین کند که این گندم‌ها با اختلاط گندم‌های داخلی خرید سال گذشته، به کارخانه‌های آرد تزریق شد، گفت: در سراسر کشور، اختلاط به گونه‌ای انجام شد که مشکلی بابت کیفیت آرد در واحدهای خبازی پیش نیاید و تاکنون نانوایان از کیفیت آرد بسیار راضی بوده‌اند و در این زمینه به عنوان یک مشکل یا معضل حاد در استان‌های کشور روبه‌رو نبودیم.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۳۹۹/۰۴/۱۲
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۲,۴۱۹ up
chf فرانک سويس ۴۴,۳۸۲ up
sek کرون سوئد ۴,۵۱۵ up
nok کرون نروژ ۴,۴۲۳ up
dkk کرون دانمارک ۶,۳۴۵ up
inr روپيه هند ۵۵۷ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۶,۴۷۶ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۲۵,۰۶۰ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۳۹,۰۶۱ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۴۲۰ eq
omr ريال عمان ۱۰۹,۲۳۳ eq
cad دلار کانادا ۳۰,۸۷۵ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۷,۲۴۰ up
zar راند ۲,۴۶۵ up
try لير ترکيه ۶,۱۳۴ up
rub روبل روسيه ۵۹۴ up
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۵۲۲ up
syp لير سوريه ۸۲ eq
aud دلار استراليا ۲۹,۰۳۴ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ eq
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۳ up
sgd دلار سنگاپور ۳۰,۱۳۴ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۴۹,۴۸۰ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۲,۲۵۹ down
mmk کيات ميانمار (برمه) ۳۱ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۴,۶۱۷ up
amd100 يکصد درام ارمنستان ۸,۷۲۱ up
lyd دينار ليبی ۳۰,۰۴۰ up
cny یوان چين ۵,۹۴۲ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۳۵,۱۲۴ down
myr رينگيت مالزی ۹,۸۰۰ down
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۴,۹۸۵ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ up
eur یورو ۴۷,۲۷۸ up
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۱۰,۳۲۵ down
gel لاری گرجستان ۱۳,۷۴۰ eq
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۹۲۷ down
afn افغانی افغانستان ۵۴۴ eq
byn روبل جديد بلاروس ۱۷,۳۵۱ up
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۲۱ eq
php100 يکصد پزوی فيليپين ۸۴,۳۵۷ up
tjs سومونی تاجيکستان ۴,۰۷۵ up
vef بوليوار جديد ونزوئلا ۴,۲۰۶ eq
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۲,۰۰۰ up
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

حمل آرد بزرگترین چالش ما مدیرعامل کارخانه آرد اتحاد مطرح کرد:
وقتی کاهش نمک هم مشکل نانوایان را حل نمی‌کند! در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد:
رنگ آرد ملاک سبوس دار بودن آرد نیست مدیرکل غله و خدمات بازرگانی زنجان:
تلاش برای حفظ کیفیت در زنجیره گندم، آرد و نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان سمنان مطرح کرد؛
اشاعه فرهنگ نان کامل تنها به حرف نیست، باید عملیاتی شود نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات اصفهان:
واسطه‌ها، دردسرساز تولید در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد:
کیفیت آرد در تبریز متوسط است مدیرکل غله آذربایجان شرقی:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

شمس آذر
کنگان
سراوان
کوثر
پارس یزد
جوانه شوشتر
زرین خوشه
آذرغله
نارد
مرشدی
سنبل
فخر زنجان
گل ارد
اتحادیه
فجر سنندج
فدک رودان
مراوه
طراوت
ستاک
روشن نصر
ذهاب
آردیا
شریعت