صفحه اصلی > News 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  روز ملّی گندم و نان و ضرورت حکمرانی تفکر سیستمی غلات

  روز ۳۱ فروردین در تقویم رسمی کشور، روز ملی گندم و نان نام‌گذاری شده است و چه نکو خواهد بود که در این روز بزرگ، هم‌پیمان با ابر و باد و مه و خورشید و فلک، شکرگذار و قدرشناس خالقی باشیم که مهم‌ترین مائده آسمانی را بر سفره مردم قرار داد.

            

به گزارش غلات نیوز ،  روز ملی گندم و نان، بزرگ‌ترین رویداد فرهنگی در زنجیره راهبردی و حیاتی، تأمین و توزیع گندم، آرد و نان است که همه نگاه‌ها را به خود و صنایع مرتبط با این حوزه معطوف ساخته است. در این مجال مشتاقم با توجه به تجربه و تحقیقاتی که در این حوزه داشتم و با شناسایی نقاط قوت، ضعف، تهدید و فرصت، به مدلی اشاره کنم که شاید تا کنون با چنین رویکردی برای این زنجیره گفته نشده بود. 

بیش از چهار دهه مدیریت سنتی و جزیره ای بر این زنجیر انباشتی از نارضایتی هم گندم کار، آسیابان، نانوا و دولت و هم مردم به خاطر بی کیفتی نان سفره شان، جز هدر رفت سرمایه ملی هیچ ارزش افزوده ای به همراه نداشته است؛ اما مدلی که من به آن باور دارم می‌تواند یک منشا برای حل مسائل این حوزه باشد. بدون تردید، امنیت غذایی، زیربنای امنیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دولت‌ها و کشورها و از ارکان حکمرانی خوب و عادلانه است. امنیت غذایی، زمانی به دست می‌آید که همه مردم همواره به غذای کافی، سالم و حلال، دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند و این غذا، نیازهای فرد برای یک زندگی سالم و فعال را فراهم می‌نماید؛ رویکردی که مبتنی بر مدیریت نوین و گفتمان جدیدی است که بر این زنجیره طلایی حاکم است و میان تمامی حلقه‌های به هم پیوسته آن، اعم از گندم‌کاران، سیلوداران، آسیابان‌ها و نانوایان تا کانون‌های تصمیم‌گیری، دستگاه‌های سیاست‌گذار، تشکل‌های صنفی، شرکت‌های دانش بنیان و تولیدکنندگان ماشین‌آلات این صنعت، می‌بایست «رویکرد و تفکر سیستمی» بر تمام اجزا و عناصر این زنجیره، حاکم و لازم شود و هر حلقه و فرآیندی باید در این مسیر به ارزش محصول و خدمات بیفزاید تا مزیت رقابت‌پذیری و ارتقای کیفیت و رضایتمندی عمومی فراهم شود. «تفکر سیستمی» و «تئوری همکاری» دو اکسیر گران‌بها و ارزش‌آفرین برای هر زنجیره و مجموعه است، چرا که باور و ایمان قلبی داریم که «با همکاری، همه برنده هستند و با همکاری، هیچ‌کس بیکار نیست.» در لایه به لایه این یادداشت، سلسله اندیشه‌ها و تفکری به هم پیوسته سر برآورده تا نمایشگر چند بُعدی، زنجیره گندم، آرد و نان را  قاب «اکوسیستم از خاک تا سفره» روایت‌گری نماید. فرآیند از خاک تا سفره، سفرش را از بذر گندم آغاز می‌کند و تا مراحل کاشت،  داشت و برداشت، خرید، حمل و نقل، نگهداری، ذخیره‌سازی، آسیاب، توزیع و پخت نان، امتداد و با نگهداری و مصرف نان به انتها می‌رسد. تمام این فرایندها باید با «شیوه تفکر سیستمی» دیده شود و به جای «کیفی‌سازی محصول» می‌بایست «فرآیند را کیفی‌سازی» کرد. باید پدیده را به صورت کل دید و تأثیر کل بر جز و جز بر کل و جایگاه هر یک را مشخص کرد و برای هر مرحله و فرآیند،«کارت امتیاز متوازن» صادر کرد تا عملکرد هر یک از فرآیندهای از خاک تا سفره را بر اساس چهار محور؛ مشتری، مالی، فرآیندهای داخلی و رشد و یادگیری سنجید. با «شیوه تفکر سیستمی» فرآیندها کِیفی خواهند شد. کیفیت فرآیند یعنی کیفیت محصول، یعنی رضایت مردم و یعنی رضایت خدا. در روز ملی گندم و نان، علاوه بر تأکید پیاده‌سازی مدل کاربردی مدیریت نتیجه محور انگیزه-سازگار در این زنجیره، با توجه به مطالعات و پیگیری‌های سال گذشته، پیشنهاد می‌شود اطلس ملّی نان بر اساس ذائقه اقوام مختلف ایران، تهیه و تدوین شود. بی‌شک، تدوین فرآیندهای زنجیره نان سالم (از خاک تا سفره) و تهیه و تدوین اطلس ملی نان از نگاه سیستمی، منطقه‌ای، قومیتی و بومی ـ محلی با پیوست آیین‌ها و نواهای مرتبط با کاشت، داشت و برداشت گندم تا تهیه محصول نهایی، از مطالبات و علاقه‌مندی‌های مردم هر منطقه جغرافیایی است. با توجه به آسیب‌شناسی و نیازسنجی‌های صورت گرفته و به منظور تدوین برنامه‌های عملیاتی مورد نیاز، سیاست‌های اسناد بالادستی شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران با مشارکت اتحادیه‌های صنفی و تشکل‌های دانش‌بنیان، مطالعات اولیه تشکیل «کمیته راهبردی پیاده‌سازی زنجیره نان سالم»، می‌توان فرآیند تدوین اطلس ملّی نان را منطبق با سند ملی و راهبردی تحول امنیت غذایی و طرح جامع نان سالم و تکریم نان آغاز کرد.

فریدون امیریان کارشناس اقتصاد سیاسی  و مشاور عالی کانون هماهنگی دانش، بازارو صنعت گندم،آرد و نان کشور

 

                                     تاریخ:      دوشنبه ١ ارديبهشت ١٤٠٤        ساعت:     ١٣:٠٥

 


خروج




پربازدیدترین

سرمایه‌گذاری قزاقستان برای ترمینال اختصاصی شهید رجایی

تفاهمنامه سرمایه‌گذاری ساخت ترمینال اختصاصی و پشتیبانی در پسکرانه بندر شهید رجایی بندرعباس با صندوق شرکتی توسعه صادرات وزارت تجارت و همگرایی جمهوری قزاقستان امضا شد.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۲,۶۵۵ down
chf فرانک سويس ۴۷,۶۶۸ down
sek کرون سوئد ۴,۰۰۴ down
nok کرون نروژ ۳,۸۴۸ up
dkk کرون دانمارک ۶,۰۵۳ down
inr روپيه هند ۵۰۴ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۶,۱۷۲ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۱۴,۷۸۲ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۲۸,۹۸۷ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۷۸ up
omr ريال عمان ۱۰۹,۰۹۲ up
cad دلار کانادا ۳۰,۸۸۸ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۵,۶۹۰ down
zar راند ۲,۲۱۳ down
try لير ترکيه ۱,۴۵۰ down
rub روبل روسيه ۴۵۷ up
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۲۱۱ up
syp لير سوريه ۰۴ eq
aud دلار استراليا ۲۷,۵۸۵ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ down
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۳ down
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۲۹۸ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۳۸,۱۸۰ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۱,۲۸۴ down
mmk کيات ميانمار (برمه) ۲۰ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۱,۴۴۰ down
amd100 يکصد درام ارمنستان ۱۰,۴۶۰ down
lyd دينار ليبی ۸,۷۱۴ down
cny یوان چين ۵,۸۶۲ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۱۸,۲۱۹ down
myr رينگيت مالزی ۸,۹۹۹ up
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۱,۸۳۷ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ down
eur یورو ۴۵,۱۳۰ down
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۹,۱۵۳ up
gel لاری گرجستان ۱۵,۷۶۱ up
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۶۹۹ down
afn افغانی افغانستان ۶۰۷ up
byn روبل جديد بلاروس ۱۲,۷۴۷ eq
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۰۷ up
php100 يکصد پزوی فيليپين ۷۵,۶۴۸ down
tjs سومونی تاجيکستان ۳,۸۴۵ up
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۱,۹۸۸ down
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

کیفیت آرد ونان در استان مطلوب است مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان هرمزگان:
از سال ۸۸ تا کنون حتی یک ریال هم بابت طرح اجباری غنی‌سازی آرد با آهن دریافت نکردیم مدیرعامل کارخانه آرد فجر سنندج در گفت‌وگو با غلات نیوز:
ترویج فرهنگ نان کامل در جشنواره نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کرمان مطرح کرد:
اجرای طرح غنی‌سازی آرد و نان در سطح خراسان جنوبی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بیرجند خبر داد:
نگران نانوایی های سوپر آزاد هستیم! مدیرعامل اتحادیه خبازان استان گلستان:
با اصلاح قیمت نان موافق هستیم استاندار همدان خبر داد:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

مرشد گوهر
اینستا
کارخانه آرد سپیدان
آرد سفید ارمغان
آرد جوانه
آرد جیرفت
طراوت میاندوآب
آرد بیژن بجنورد
شرکت توان الکترونیک
ماشین سازی لک
بهمنی
خوشه ذهاب
آرد سرچشمه شاهرود
سرو
بهنان
آرد گرگان
میلاد آذربایجان
شمس آذر
مرشدی
رفیعیان

گالری ویدئو آرشیو ...