صفحه اصلی > یادداشت 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  وقتی نان حکم طلا را دارد...

  اختصاصی/ چندی پیش دکتر زهرا عبداللهی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در گفت‌وگو با اصحاب رسانه از تدوین سند امنیت غذایی در برخی از استان‌های کشور خبرداد و گفت: سالیانه 11 میلیون نفر در جهان به دلیل تغذیه نامناسب می‌میرند و بر اساس آخرین گزارش جهانی تغذیه برای جلوگیری از این تعداد مرگ‌ومیر باید مصرف نان و غلات سبوس‌دار تا دوبرابر یعنی 100 درصد افزایش یابد.

            

به گفته وی، 82 درصد از علل مرگ‌ومیر در کشور ناشی از بیماری‌های غیرواگیر است که باتوجه به نقش تغذیه در کاهش بروز این بیماری‌ها، اصلاح سبک تغذیه و الگوی غذایی کمک شایانی به جلوگیری از ایجاد بیماری‌ها و مرگ و میر ناشی از آن خواهد کرد.
فرهنگ مصرف نان در میان گذشتگانمان بسیار غنی‌تر از امروز بوده است، نان در آن دوران، از آسیاب آرد کامل گندم به عمل می‌آمده و امروزه نانوایان ما در راستای هرچه سفیدتر کردن رنگ نان گام برمی‌دارند و مشتریان ناآگاه،نان سفید را نان باکیفیت تلقی می‌کنند!
همواره در مقالات علمی صنایع غذایی بر مضرات مصرف نان‌های سفید و فواید مصرف نان کامل و سبوس‌دار تأکید شده وبسیاری از متخصصین و پزشکان تغذیه در راستای حفظ سلامت و جلوگیری از بیماری‌های غیرواگیر (چربی، دیابت و فشار خون) مصرف نان سبوس‌دار یا کامل را به بیماران خود تجویز می‌کنند.
متاسفانه در سال‌های اخیر الگوی تولید نان در جامعه دچار انحراف شده و با رواج سبوس‌گیری از آرد در حین فرایند تولید، مصرف نان‌های سفید در جامعه فراگیر شده است.
در این میان نهادهای متولی نان از این مسأله مهم چشم‌پوشی کرده‌اند، تا جایی که امروزه مصرف نان سلامت جامعه را تهدید کرده و اصلاح الگوی تولید و مصرف نان در جامعه از وظایف اصلی دولتمردان در شرایط فعلی به شمار می‌رود و باید به سرعت تحقق یاید.
اگرچه در سال‌های اخیر برخی از استان‌ها وارد عمل شده و طرح اجباری تولید نان سبوس‌دار را اجرایی کرده‌اند و نیز برخی از متخصین حوزه نان با راه‌اندازی کارگاه‌های تولید نان کامل دست به کار شده‌اند اما قطعا به منظور توسعه این گام در جامعه و اصلاح الگوی تولید و مصرف نان، دولت باید وارد عمل شده و از بخش خصوصی حمایت کند.
اما باید توجه داشت که تولید نان کامل مهارت بالایی را می‌طلبد و تولیدکنندگان این نان باید از تخصص وآگاهی کافی برخوردار باشند لذا باید به صورت ویژه و تخصصی، دوره‌های آموزشی طبخ صحیح و استاندارد نان کامل برای نانوایان برگزار شود (اشاره به افزودن جداگانه سبوس روی سطح نان که مدتی است در نانوایی‌ها رواج یافته و به غلط به عنوان یک نان سبوس‌دار در جامعه جا افتاده است و مصرف ‌این نان‌های غیراستاندارد سلامتی را تهدید می‌کند). پس در این صورت باید گفت صرفا فرهنگ‌سازی در این مسیر کافی نبوده و باید در راستای فرهنگ‌سازی صحیح، علمی و عملی اقدام شود.
در ادامه چند پیشنهاد در راستای تصحیح فرهنگ مصرف نان در جامعه ارائه می‌گردد؛
* تولید نان کامل در کشور باید اجرایی شود.
* آموزش و پرورش برای اصلاح پایه‌ای فرهنگ نان با جدیت وارد عمل شود (به فرض مثال تعریف درستی از نان سالم و کامل در کتاب‌های درسی ارائه شود).
* رسانه‌ها بالاخص صدا و سیما مزایای مصرف نان کامل و مضرات نان‌های سفید را مستمرا اطلاع‌رسانی کنند  (صدا و سیما در زمینه ساخت برنامه‌های مربوط به نان از جمله برگزاری میزگردهای تخصصی با کارشناسان تغذیه و برنامه‌های تبلیغاتی اقدام کند).
* باتوجه به اینکه فرایند تولید نان کامل نسبت به سایر نان‌ها زحمت بیشتری دارد، بسیاری از نانوایان از تولید نان کامل سرباززده و بهانه‌جویی می‌کنند، از این رو باید برای تولید صحیح و استاندارد نان کامل، تحت آموزش قرار گیرند و سطح آگاهی‌شان در این زمینه افزایش یابد.
*شهرداری در کنار نصب بنرهای تبلیغاتی در محل نانوایی‌ها، بیلبوردهایی را با موضوع رابطه مستقیم نان و سلامت در نقاط پرتردد شهرها و جاد‌ه‌ها نصب کند.

دولت سالیانه یارانه هنگفتی را صرف صنعت گندم، آرد و نان می‌کنددرحالیکه اگر این بودجه را به مبحث فرهنگ‌سازی نان اختصاص می‌داد، نتایج بهتری حاصل می‌شد!
اگرچه اصلاح الگوی تولید و مصرف نان در جامعه بسیار زمان‌بر و پرهزینه است اما باتوجه به اینکه تولید ومصرف نان سفید در جامعه ما بسیار رواج یافته، دولت باید در راستای اصلاح فرهنگ مصرف نان گام‌های عملیاتی بردارد.
قطعا اصلاح فرهنگ مصرف بر فرهنگ تولید ارجحیت دارد چراکه با اصلاح فرهنگ مصرف، طبیعتاً جامعه از تولیدکننده مطالبه نانی کامل با ارزش غذایی بالا خواهد کرد.


خبرنگار : سیمین باقری

 

                                     تاریخ:      پنج شنبه ١٠ بهمن ١٣٩٨        ساعت:     ٠٩:٢٠

 


خروج




مشکلی بابت اختلاط گندم‌ها و کیفیت آرد در سراسر کشور وجود ندارد

اختصاصی/ حسن حنان با بیان اینکه سال گذشته دولت ناچار شد بخشی از ذخایر استراتژیک را از محل واردات گندم تامین کند که این گندم‌ها با اختلاط گندم‌های داخلی خرید سال گذشته، به کارخانه‌های آرد تزریق شد، گفت: در سراسر کشور، اختلاط به گونه‌ای انجام شد که مشکلی بابت کیفیت آرد در واحدهای خبازی پیش نیاید و تاکنون نانوایان از کیفیت آرد بسیار راضی بوده‌اند و در این زمینه به عنوان یک مشکل یا معضل حاد در استان‌های کشور روبه‌رو نبودیم.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۳۹۹/۰۴/۱۲
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۲,۴۱۹ up
chf فرانک سويس ۴۴,۳۸۲ up
sek کرون سوئد ۴,۵۱۵ up
nok کرون نروژ ۴,۴۲۳ up
dkk کرون دانمارک ۶,۳۴۵ up
inr روپيه هند ۵۵۷ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۶,۴۷۶ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۲۵,۰۶۰ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۳۹,۰۶۱ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۴۲۰ eq
omr ريال عمان ۱۰۹,۲۳۳ eq
cad دلار کانادا ۳۰,۸۷۵ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۷,۲۴۰ up
zar راند ۲,۴۶۵ up
try لير ترکيه ۶,۱۳۴ up
rub روبل روسيه ۵۹۴ up
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۵۲۲ up
syp لير سوريه ۸۲ eq
aud دلار استراليا ۲۹,۰۳۴ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ eq
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۳ up
sgd دلار سنگاپور ۳۰,۱۳۴ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۴۹,۴۸۰ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۲,۲۵۹ down
mmk کيات ميانمار (برمه) ۳۱ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۴,۶۱۷ up
amd100 يکصد درام ارمنستان ۸,۷۲۱ up
lyd دينار ليبی ۳۰,۰۴۰ up
cny یوان چين ۵,۹۴۲ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۳۵,۱۲۴ down
myr رينگيت مالزی ۹,۸۰۰ down
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۴,۹۸۵ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ up
eur یورو ۴۷,۲۷۸ up
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۱۰,۳۲۵ down
gel لاری گرجستان ۱۳,۷۴۰ eq
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۹۲۷ down
afn افغانی افغانستان ۵۴۴ eq
byn روبل جديد بلاروس ۱۷,۳۵۱ up
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۲۱ eq
php100 يکصد پزوی فيليپين ۸۴,۳۵۷ up
tjs سومونی تاجيکستان ۴,۰۷۵ up
vef بوليوار جديد ونزوئلا ۴,۲۰۶ eq
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۲,۰۰۰ up
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

حمل آرد بزرگترین چالش ما مدیرعامل کارخانه آرد اتحاد مطرح کرد:
وقتی کاهش نمک هم مشکل نانوایان را حل نمی‌کند! در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد:
رنگ آرد ملاک سبوس دار بودن آرد نیست مدیرکل غله و خدمات بازرگانی زنجان:
تلاش برای حفظ کیفیت در زنجیره گندم، آرد و نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان سمنان مطرح کرد؛
اشاعه فرهنگ نان کامل تنها به حرف نیست، باید عملیاتی شود نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات اصفهان:
واسطه‌ها، دردسرساز تولید در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد:
کیفیت آرد در تبریز متوسط است مدیرکل غله آذربایجان شرقی:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

شمس آذر
کنگان
سراوان
کوثر
پارس یزد
جوانه شوشتر
زرین خوشه
آذرغله
نارد
مرشدی
سنبل
فخر زنجان
گل ارد
اتحادیه
فجر سنندج
فدک رودان
مراوه
طراوت
ستاک
روشن نصر
ذهاب
آردیا
شریعت