صفحه اصلی > یادداشت 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  چرا نان در ایران باکیفیت نمیشود؟

  غلات نیوز/ دستگاه‌های اجرایی مختلفی در کشور در برابر نان مسئول هستند؛ اتحادیه صنف نانوایان، سازمان استاندارد، اداره بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی، سازمان صنعت، معدن و تجارت و شرکت غله و خدمات بازرگانی کشور که هر کدام به نحوی باید صنعت نان را رصد کنند اما قطعا اگر همه این ارگان‌ها با یکدیگر هماهنگ بودند، در حال حاضر نان باکیفیتی در سفره‌های مردم بود.

            

نمی‌توان از قصور برخی از مدیران چشم‌پوشی کرد که با عدم تصمیم‌گیری درست و منطقی در حوزه نان و گاهی با شانه خالی کردن از آنچه که مسئول آن بوده‌اند، چه ضربه‌های جبران ناپذیری به صنعت نان وارد نموده‌اند.

چرا با اینکه دولت بخشی از صنعت نان را آزاد کرد اما باز هم کیفیت نان ارتقاء نیافت؟ قطعا نان استاندارد و کیفی، آرد استاندارد هم می‌خواهد. چرا هیچ یک از مسئولینی که برای اوضاع خراب نان در کشور ادعای دلسوزی می‌کنند، در طی این سال‌ها که نانوایان درد بی‌ثباتی کیفیت آرد را داشته و آسیابانان از بی‌کیفیتی گندم‌های تحمیلی گله‌مند بوده‌اند، فکری برای ثبات کیفی آرد در کشور نکردند؟!
قطعا نبود یک متولی واحد برای در دست گرفتن صنعت نان، مشکلات را دو چندان و گره این صنعت را کورتر کرده است. صنعت نان سالهاست که متولی ثابتی ندارد و رها شده است و اگر در سال جاری هم فکری برای این مساله نشود، متاسفانه باید در انتظار نابودی بیش از پیش این صنعت باشیم.

یکی از اتفاقاتی که در سال 96 صنعت نان را دگرگون و البته بیش از پیش آشوب کرد اجرای قانون حذف حریم و حدود صنفی بود. وقتی مسئولین ما با این تفکر غلط که احداث آزادانه نانوایی، میان نانوایان رقابت ایجاد می‌کند و منجر به بالا رفتن کیفیت نان می‌شود، آ‌‌ن‌قدر مجوز صادر می‌کنند که حالا قدم به قدم نانوایی در سطح شهر احداث شده، نتیجه‌ای جز کاهش پخت، عدم توانایی در تامین درآمد کافی و به‌کارگیری کارگران نابلد، گرایش به تخلف و استفاده از افزودنی‌های ارزان قیمت غیرمجاز و خطرناک و در نهایت تخریب کیفیت نان در بر نخواهد داشت. این قانون نه تنها منجر به ایجاد رقابت نشد بلکه خسارت‌های بسیار سنگینی هم به صنعت مهم نان کشور وارد کرد و نتیجه سیاست‌های غیر عقلایی مسئولین چیزی جز سقوط کیفیت نان و به خطر افتادن سلامتی مردم نبود.
ورود افراد نابلد به نانواخانه، یکی از تبعات قانون حدف حریم و حدود صنفی است. افراد به اصطلاح شاطری که حتی فن خمیرگیری درست را نمی‌دانند جای شاطران حرفه‌ای و قدیمی را در نانوایی‌ها گرفته‌اند و این‌ها اصلی‌ترین غذای مردم را تامین می‌کنند.

اما راه نجات نان در کشورمان چیست؟
واگذاری امور صنف به اتحادیه‌های صنفی، پرهیز از قانون‌گذاری‌های غیر کارشناسانه و تحمیلی، تامین آرد استاندارد و باثبات کیفی یکنواخت برای نانوایان و جدی شمردن مقوله آموزش در صنعت نان تنها در شرایطی عملی خواهد شد که شاهد اجرای قانون آزادسازی واقعی نرخ در صنعت نان باشیم که در نهایت آنچه رقم می‌خورد، ارتقاء کیفیت نان خواهد بود.
نانوایان دیگر نرخ نمی‌خواهند و خواستار اجرای قانون آزادسازی در صنعت نان هستند. قطعا نرخ‌گذاری نان از سوی دولت آن هم پس از گذشت یک دوره چهارساله، دردی از نانوایان دوا نخواهد کرد. اگر آنالیز قیمت را در طی این چهارسال در نظر بگیریم، نرخ نان باید چندین برابر نرخ فعلی باشد که قطعا اگر دولت بخواهد در سال 97 نرخ جدید اعلام کند، آن نرخ واقعی که نانوایان چشم‌انتظارش هستند با احتساب همه هزینه‌ها در طی این سال‌ها از سوی دولت اعلام نخواهد شد. لذا اعلام نرخ جدید برای نان را نمی‌توان راهی برای کیفی‌سازی نان برشمرد.

پس بهترین راه حل این است که دولت نان را از انحصار خود و قیمت‌گذاری خارج کرده و آزاد بگذارد در این صورت انگیزه و به تبع آن رقابت برای تولید نان کیفی در میان صنف نانوایان ایجاد و در نتیجه شاهد ارتقاء کیفیت نان در کشور خواهیم بود.  درحال حاضر بهانه اصلی دولت برای عدم افزایش نرخ نان‌، حمایت از اقشار بی‌بضاعت جامعه است در حالیکه این اقدام منجر به بی‌کیفیت شدن نان در کشور گردیده و مردم نان ارزان اما بی‌کیفیت می‌خورند. دولت باید برای خرید نان به خانواده‌های بی‌بضاعت یارانه اختصاص دهد و نان را آزاد کند. در این شرایط، هم کیفیت نان ارتقا خواهد یافت و هم خانواده‌های بی‌بضاعت با یارانه‌ای که دولت در اختیارشان قرار می‌دهد، نان باکیفیت مصرف خواهند کرد.



 

                                     تاریخ:      يکشنبه ٢ ارديبهشت ١٣٩٧        ساعت:     ١٠:٢٩

 


خروج




پربازدیدترین

سیاست‌گذاری ثابت در یک بازه زمانی مشخص اما نه کوتاه و حذف قانون بازگشت ارزی، دو نیاز مهم برای بازگشایی مسیر صادرات آرد پیش روی آسیابانان ایرانی

اختصاصی/ مهرزاد جمشیدی گفت: نیازمند برنامه‌ریزی جامع در حوزه صادرات آرد هستیم و اولین گام در این راستا، اجتناب از نرخ‌گذاری دستوری در حوزه خرید گندم و فروش آرد با درصد استحصال آن است.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۲,۶۵۵ down
chf فرانک سويس ۴۷,۶۶۸ down
sek کرون سوئد ۴,۰۰۴ down
nok کرون نروژ ۳,۸۴۸ up
dkk کرون دانمارک ۶,۰۵۳ down
inr روپيه هند ۵۰۴ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۶,۱۷۲ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۱۴,۷۸۲ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۲۸,۹۸۷ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۷۸ up
omr ريال عمان ۱۰۹,۰۹۲ up
cad دلار کانادا ۳۰,۸۸۸ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۵,۶۹۰ down
zar راند ۲,۲۱۳ down
try لير ترکيه ۱,۴۵۰ down
rub روبل روسيه ۴۵۷ up
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۲۱۱ up
syp لير سوريه ۰۴ eq
aud دلار استراليا ۲۷,۵۸۵ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ down
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۳ down
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۲۹۸ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۳۸,۱۸۰ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۱,۲۸۴ down
mmk کيات ميانمار (برمه) ۲۰ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۱,۴۴۰ down
amd100 يکصد درام ارمنستان ۱۰,۴۶۰ down
lyd دينار ليبی ۸,۷۱۴ down
cny یوان چين ۵,۸۶۲ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۱۸,۲۱۹ down
myr رينگيت مالزی ۸,۹۹۹ up
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۱,۸۳۷ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ down
eur یورو ۴۵,۱۳۰ down
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۹,۱۵۳ up
gel لاری گرجستان ۱۵,۷۶۱ up
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۶۹۹ down
afn افغانی افغانستان ۶۰۷ up
byn روبل جديد بلاروس ۱۲,۷۴۷ eq
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۰۷ up
php100 يکصد پزوی فيليپين ۷۵,۶۴۸ down
tjs سومونی تاجيکستان ۳,۸۴۵ up
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۱,۹۸۸ down
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

کیفیت آرد ونان در استان مطلوب است مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان هرمزگان:
از سال ۸۸ تا کنون حتی یک ریال هم بابت طرح اجباری غنی‌سازی آرد با آهن دریافت نکردیم مدیرعامل کارخانه آرد فجر سنندج در گفت‌وگو با غلات نیوز:
ترویج فرهنگ نان کامل در جشنواره نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کرمان مطرح کرد:
اجرای طرح غنی‌سازی آرد و نان در سطح خراسان جنوبی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بیرجند خبر داد:
نگران نانوایی های سوپر آزاد هستیم! مدیرعامل اتحادیه خبازان استان گلستان:
با اصلاح قیمت نان موافق هستیم استاندار همدان خبر داد:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

مرشد گوهر
اینستا
کارخانه آرد سپیدان
آرد سفید ارمغان
آرد جوانه
آرد جیرفت
طراوت میاندوآب
آرد بیژن بجنورد
شرکت توان الکترونیک
ماشین سازی لک
بهمنی
خوشه ذهاب
آرد سرچشمه شاهرود
سرو
بهنان
آرد گرگان
میلاد آذربایجان
شمس آذر
مرشدی
رفیعیان

گالری ویدئو آرشیو ...