صفحه اصلی > یادداشت 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  نان‌هایی که سلامت مردم را به خطر می‌اندازند

  اختصاصی/ بارها درباره فواید سبوس و نان سبوس‌دار گفته شد اما هرچه در این باره گفته شود باز هم کم است. به نظر می‌آمد با آن همه تاکیدی که روی ارزش‌های تغذیه‌ای نان سبوس‌دار شده، در حال حاضر حداقل شاهد سبوس‌دار شدن نان نانوایی‌هایمان به خصوص نان سنگک باشیم.

            

البته هستند واحدهایی که نان تیره (با آرد سبوس‌دار) پخت و عرضه می‌کنند اما تعدادشان بسیار کم است.
متاسفانه این روزها مفهوم نان سبوس‌دار به غلط در میان نانوایان و مردم جا افتاده است و وقتی به نانوایی رفته و از نانوا نان سبوس‌دار می‌خواهیم نانوا روی خمیر نان سفید، دانه‌های سبوس پاشیده و داخل تنور می‌گذارد و به گمان خودش نان سبوس‌دار و غنی از ارزش غذایی تحویلمان می‌دهد. مردم هم غافل از مضرات این مساله، گمان می‌کنند نان سبوس‌دار مصرف کرده‌اند و فواید سبوس را به بدنشان رسانده‌اند. متاسفانه این مساله در بسیاری از واحدهای نانوایی به ویژه واحدهای نان سنگک بسیار باب شده است.

اما نانوایان سنگک دلیل این مساله را گرایش ذائقه جامعه به نان سفید عنوان کرده و می‌گویند اغلب مردم، نان سفید می‌خواهند و تنها درصد کمی درخواست نان سبوس‌دار دارند. با توجه به ذائقه اغلب جامعه ما مجبوریم آردهای سفید خریداری کنیم و برای آن قشری هم که نان سبوس‌دار می‌خواهند سبوس را به صورت جداگانه روی سطح نان می‌ریزیم. برخی از نانوایان دولتی‌پز هم می‌گویند که در سامانه اینترنتی خرید آرد، آرد با درصد سبوس‌گیری استاندارد سنگک تعریف نشده و آرد سنگک 15 درصد سبوس‌گیری شده است. هر قدر هم که درصد سبوس‌گیری کمتر می‌شود (به عنوان مثال 7 و 12 درصد) در مقابل کیفیت آرد افت می‌کند.

محسن لزومیان، رئيس اتحاديه نانهاى صنعتى ايران در گفت‌وگو با غلات نیوز، بیان کرد: سبوس‌گیری از آرد نانوایی‌ها در سال‌های اخیر افزایش یافته و این مسأله خطر ایجاد بیماری‌های دستگاه گوارشی، سرطان و دیابت را افزایش داده است بنابراین بازنگری در استاندارد سبوس نان در دستور کار وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد قرار گرفته است.
وی ادامه داد: مشکلی که اکنون در کیفیت تولید آرد نانوایی‌ها وجود دارد، میزان بالای سبوس‌گیری آن است که متاسفانه به بهانه ذائقه مردم و با این استدلال که مردم نان سفیدتر دوست دارند، کارخانه‌ها به سمت سبوس‌گیری بیشتر در تولید آرد حرکت کرده‌ و این روزها آردهایی را روانه نانوایی‌ها می‌کنند که به نفع سلامتی مردم نیست.

لزومیان افزود:  افزایش سبوس‌گیری آرد، سیاستی غلط است که متاسفانه از حدود سه سال پیش در کشور شروع شده است. برخی مسئولان تصمیم گرفتند آردی سفیدتر را روانه بازار کنند که این تصمیم بر خلاف نیازهای سلامت مردم است. میزان سبوس‌گیری آرد نان تافتون که باید حداکثر حدود 13 تا 5/13 درصد باشد، اکنون به 15 تا 18 درصد و در برخی کارخانه‌ها حتی به حدود 23 درصد هم رسیده است. این تصمیمی اشتباه است که به بهانه تولید نان سفید اتخاذ شده و سلامت مردم را به خطر می‌اندازد.
وی تصریح کرد: در مورد نان سنگک در صورتی که آرد، استاندارد سنگک را داشته و سبوس‌گیری آن 7 درصد باشد، نیازی به غنی‌سازی با آهن و اسید فولیک نیست اما متاسفانه شاهد این هستیم که در مورد آرد نان سنگک نیز سبوس‌گیری بیش از این میزان انجام می‌گیرد و به بهانه سفیدتر شدن نان سنگک، آردهایی با 18 درصد سبوس‌گیری وارد نانوایی‌های سنگک می‌شود.
لزومیان معتقد است، با توجه به گسترش چاقی و اضافه وزن و نیز افزایش بیماری‌های گوارشی، سرطان دستگاه گوارش و دیابت، افزایش سبوس‌گیری نان به زیان مردم است و باید هر چه سریع‌تر این سیاست بازنگری شود.

رئيس اتحاديه نانهاى صنعتى ايران در ادامه گفت: بر اساس دستور شورای عالی سلامت و امنیت غذایی که ریاست آن با رئیس جمهوری است و 9 وزیر عضو آن هستند، وزارت بهداشت با همکاری سازمان ملی استاندارد، کار بازنگری و اصلاح استاندارد سبوس‌گیری آرد نانوایی را شروع کرده‌اند و جلسات کارشناسی این اقدام، به طور مستمر بین دو دستگاه برگزار می‌شود. پیشنهاد وزارت بهداشت این است که استاندارد سبوس آرد نان‌ها به میزان قبلی برگردد و برای نان سنگک 7 درصد و برای نان تافتون 5/13 درصد باشد. در مورد آرد نان بربری، استاندارد قبلی 18 درصد بود که پیشنهاد وزارت بهداشت این است که این استاندارد نیز بازنگری شود و میزان سبوس‌گیری آرد بربری نیز کاهش یابد.

لزومیان فرهنگ سازی مصرف نان سبوس‌دار را در کشور امری زمان‌بر دانست و در این باره گفت: البته ذائقه مردم و تقاضای بازار هم مهم است بنابراین انتظار نداریم در زمانی کوتاه و به طور ناگهانی نان‌هایی با سبوس بالاتر وارد بازار شود زیرا ممکن است بسیاری از مردم نان‌های تیره‌تر را دوست نداشته و تقاضای نان سفید داشته باشند اما باید فرهنگ‌سازی شود تا مردم بدانند نان هر چه تیره‌تر باشد به نفع آنهاست و نان‌های سفید، برای سلامتشان مفید نیست. بنابراین افزایش میزان سبوس نان، کاری تدریجی است و باید گام به گام میزان سبوس آرد نان‌ها را افزایش دهیم تا به استانداردی برسیم که هم سلامت مردم را تامین کند و هم ذائقه و نیاز بازار را در نظر داشته باشد.


 

                                     تاریخ:      شنبه ٥ اسفند ١٣٩٦        ساعت:     ١٠:١٥

 


خروج




پربازدیدترین

دستورالعمل خرید توافقی گندم در سال۱۴۰۳ ابلاغ شد

دستورالعمل خرید گندم داخلی توسط بخش غیر دولتی (خرید توافقی) در سال ۱۴۰۳، برای اجرا در مراکز خرید ۳۱ استان کشور، توسط معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران ابلاغ شد.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۲,۶۵۵ down
chf فرانک سويس ۴۷,۶۶۸ down
sek کرون سوئد ۴,۰۰۴ down
nok کرون نروژ ۳,۸۴۸ up
dkk کرون دانمارک ۶,۰۵۳ down
inr روپيه هند ۵۰۴ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۶,۱۷۲ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۱۴,۷۸۲ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۲۸,۹۸۷ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۷۸ up
omr ريال عمان ۱۰۹,۰۹۲ up
cad دلار کانادا ۳۰,۸۸۸ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۵,۶۹۰ down
zar راند ۲,۲۱۳ down
try لير ترکيه ۱,۴۵۰ down
rub روبل روسيه ۴۵۷ up
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۲۱۱ up
syp لير سوريه ۰۴ eq
aud دلار استراليا ۲۷,۵۸۵ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ down
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۳ down
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۲۹۸ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۳۸,۱۸۰ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۱,۲۸۴ down
mmk کيات ميانمار (برمه) ۲۰ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۱,۴۴۰ down
amd100 يکصد درام ارمنستان ۱۰,۴۶۰ down
lyd دينار ليبی ۸,۷۱۴ down
cny یوان چين ۵,۸۶۲ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۱۸,۲۱۹ down
myr رينگيت مالزی ۸,۹۹۹ up
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۱,۸۳۷ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ down
eur یورو ۴۵,۱۳۰ down
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۹,۱۵۳ up
gel لاری گرجستان ۱۵,۷۶۱ up
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۶۹۹ down
afn افغانی افغانستان ۶۰۷ up
byn روبل جديد بلاروس ۱۲,۷۴۷ eq
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۰۷ up
php100 يکصد پزوی فيليپين ۷۵,۶۴۸ down
tjs سومونی تاجيکستان ۳,۸۴۵ up
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۱,۹۸۸ down
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

کیفیت آرد ونان در استان مطلوب است مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان هرمزگان:
از سال ۸۸ تا کنون حتی یک ریال هم بابت طرح اجباری غنی‌سازی آرد با آهن دریافت نکردیم مدیرعامل کارخانه آرد فجر سنندج در گفت‌وگو با غلات نیوز:
ترویج فرهنگ نان کامل در جشنواره نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کرمان مطرح کرد:
اجرای طرح غنی‌سازی آرد و نان در سطح خراسان جنوبی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بیرجند خبر داد:
نگران نانوایی های سوپر آزاد هستیم! مدیرعامل اتحادیه خبازان استان گلستان:
با اصلاح قیمت نان موافق هستیم استاندار همدان خبر داد:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

مرشد گوهر
اینستا
کارخانه آرد سپیدان
آرد سفید ارمغان
آرد جوانه
آرد جیرفت
طراوت میاندوآب
آرد بیژن بجنورد
شرکت توان الکترونیک
ماشین سازی لک
بهمنی
خوشه ذهاب
آرد سرچشمه شاهرود
سرو
بهنان
آرد گرگان
میلاد آذربایجان
شمس آذر
مرشدی
رفیعیان

گالری ویدئو آرشیو ...