صفحه اصلی > یادداشت 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  اینکه میگوییم نان متولی ندارد، اینجاست!

  اختصاصی/ در چند وقت اخیر اتفاقاتی در بازار صنعت گندم، آرد و نان رخ داد که چالشهایی را با خود به همراه داشت. هاشمی، وزیر بهداشت در جمع خبرنگاران از استفاده سه برابری حد مجاز نمک در نانوایی‌ها سخن به میان آورد و گفت: نانی که در حال حاضر در اختیار مردم قرار می‌گیرد، میزان نمکش سه برابر حد مجاز است.

            

زمانی‌که به نانوا می‌گوییم چرا به میزان زیاد از نمک استفاده می‌کنی، می‌گوید آردی که به من ‌می‌دهند مناسب نبوده و خمیرش سست است و در تنور می ریزد. این درحالی است که دو برابر قیمت جهانی را برای خرید گندم در کشورمان می‌پردازیم و از طرفی نمک هم به آرد و نان اضافه می‌کنیم.

وزیر بهداشت در صحبت‌هایش تأکید کرده بود که خودکفایی گندم ‌می‌تواند به این معنا باشد که بخشی از گندممان را صادر کنیم؛ با توجه به بررسی‌هایی که ما نسبت به ادعای نانوایان نسبت به کیفیت پایین و سست بودن آرد داشته‌ایم، متوجه شده‌ایم که حرف نانوایان صحت دارد بنابراین باید گندم وارد کنیم تا نانوا نان خوبی به مردم عرضه کند.
هاشمی در صحبت‌هایش گفته بود که وزارت بهداشت به دنبال کاهش نمک و عدم استفاده از جوهر قند در نان است.

پس از صحبت‌های وزیر بهداشت و تأکیدش بر میزان مصرف سه برابری نمک و بیش از مقدار مجاز، نصر، رئیس پژوهشکده غلات در جوابیه‌ای نسبت به اظهارات مطرح شده از سوی وی واکنش نشان داد و با اشاره به این مطلب که آزمایش‌های علمی در حوزه گندم، آرد و نان عکس این موضوع را نشان می‌دهد، خاطرنشان کرد: باتوجه به نتایج آزمون‌های کیفی انجام شده روی نمونه‌های گندم داخلی خریداری شده در سال جاری که از سوی شرکت‌های منطقه‌ای سراسر کشور فرستاده شده است، میانگین ویژگی‌های کیفی گندم نسبت به سال گذشته تقریباً دارای ثبات کیفی بوده و بعضاً در برخی از استان‌ها میزان کمیت و کیفیت پروتئین و گلوتن افزایش یافته است. لذا باتوجه به نتایج بررسی‌ها، موضوعاتی از قبیل نامناسب بودن کیفیت آرد و نان به علت استفاده از گندم داخلی به هیچ عنوان مورد تأیید این مرکز نیست.

به گفته نصر، حد مجاز مصرف نمک در فرایند تولید نان سنتی از زمان تدوین استاندارد ملی نان‌های سنتی ایران به شماره 2628، در سال‌های 1365 تا 1395 که کشور به خودکفائی گندم نرسیده بود و نیز آرد مصرفی با اختلاط گندم وارداتی و گندم داخلی تولید می‌گردید، 2 درصد وزنی بر مبنای ماده خشک بود. لیکن در آخرین اصلاحیه استاندارد مذکور در سال 1395، علی‌رغم مخالفت نانوایان و اینکه کشور به خودکفائی در تولید گندم رسیده و صرفاً آرد و نان از گندم تولید داخل تامین می‌شود، این مقدار به عدد یک درصد (نصف) کاهش یافته است اما بنا بر اظهارات نانوایان به علت عدم امکان رعایت این میزان، بعضاً میزان مصرف نمک همچنان در محدوده استاندارد سابق اعمال می‌شود. بدیهی است که با توجه به ایجاد تغییر قابل ملاحظه در حد مجاز مصرف نمک، نانوایان نیازمند فرصت کافی جهت آموزش و تطبیق با شرایط جدید باشند.
از طرف دیگر وزیر جهاد کشاورزی هم بدون پاسخ نماند و نسبت به اظهارات وزیر بهداشت این‌گونه واکنش نشان داد: مردم ایران از هزاران سال پیش بهترین نان را تولید می‌کردند بدون آنکه نمک به نان اضافه کنند.  ما امروز در کشور به حد کافی از منابع گندم برخورداریم و با وجود استفاده از گندم و آرد ایرانی شنیده می‌شود که نان‌ها شور یا بی‌کیفیت هستند این درحالی است که این موضوع در مرکز پژوهشکده آرد و نان مورد بررسی قرار می‌گیرد و نتیجه تحقیقات، اظهارات دکتر هاشمی مبنی بر کیفیت پایین آرد و استفاده سه برابری حد مجاز نمک را تأیید نمی‌کند بلکه باید دید مشکل نانوا چه بوده است؟!

در نشست خبری که یک ماه پیش یزدان سیف، مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی داشت در پاسخ به سؤال خبرنگار غلات نیوز مبنی بر کیفیت پایین گندم و آرد در کشور و عدم اختلاط مناسب گندم‌ها اینگونه بیان کرد: در حال حاضر چنین مسأله‌ای تأیید نمی‌شود و باتوجه به پژوهش‌های صورت گرفته، رتبه کیفیت نان در سال جاری 2 نمره ارتقاء یافته که این مسأله نشان از کیفیت مطلوب گندم، آرد و نان در کشور دارد.
اینکه می‌گوییم نان متولی ندارد اینجاست و حکایت از این ماجرا دارد. قطعاً اگر صنعت مهم و استراتژیک گندم، آرد و نان یک متولی ثابت و آگاه داشت، تمامی این مسائل را همانند یک پازل کنار هم قرار ‌می‌داد و آن وقت به این نتیجه می‌رسید که واردات گندم خارجی به نفع صنعت آرد و نان کشور و از همه مهم‌تر به نفع سلامتی مردم جامعه است.

آنچه که مسلم است متأسفانه در حال حاضر مسئولین مدام اصرار بر کیفیت بالای گندم در کشورمان دارند اما وضعیت نان اصلاً خوب نیست و آردهای کیفی به دست نانوایان نمی‌رسد.
به گفته مسئولین مرکز پژوهشکده غلات عمل اختلاط گندم در کمیته اختلاط صورت می گیرد و لذا مشکل کیفی گندم در کشور وجود ندارد، اما سوال اینجاست که اگر اختلاط استاندارد در کشور انجام می شود پس چرا نان سنگک دیگر عطر و طعم قدیمی را ندارد و سنگک سبوس‌دار واقعی از یادها رفته؟ چرا  نان‌ها آنقدر بی کیفیت شده که به فاصله کوتاهی پس از بیرون آمدن از تنور دیگر قابل مصرف نبوده و بیات می‌شوند؟ متأسفانه بخش زیادی از نان‌های تولیدی در کشورمان تبدیل به ضایعات می‌شود. نان که روزی املاح، ویتامین‌ها و مواد معدنی مهم و ضروری را به بدن می‌رساند، حالا با اضافه کردن نمک فراوان و هزار افزودنی غیرمجاز و شیمیایی دیگر، آسیب‌ها و  بیماری‌های خطرناک را به بدن انتقال می‌دهد.

قطعاً اگر نان متولی واحدی داشت، کسب مجوز نانوایی را آزاد نمی‌گذاشت تا هرکس که از راه می‌رسد بدون دانش و فن وارد حرفه تخصصی خبازی شود و کار مهم تأمین قوت غالب مردم را به دست گیرد، هرساله برای نان یک نرخ منطقی اعلام می‌نمود تا فضای صنف این‌گونه متنشج نشده و نانوا برای تولید نان خوب و کیفی انگیزه داشته باشد. رسیدگی به امر مهم کیفیت گندم، آرد و نان را سرلوحه کار قرار می‌داد و تصمیماتی منطقی و کارشناسانه در راستای تعالی صنف اتخاذ می‌کرد و آن زمان اوضاع مثل امروز نبود. 
متأسفانه در این بازار وانفسای صنعت گندم، آرد و نان عده‌ای سنگ واردات را به سینه می‌زنند و عده‌ای هم بر طبل خودکفایی گندم می‌کوبند و آنچه که در این میان نادیده گرفته می‌شود، سلامتی مردمی است که به متولیان امر این صنعت اعتماد کرده‌اند و متأسفانه تنها مسأله‌ای که کسی به آن توجه ندارد، همین امر خطیر و بسیار مهم است.


 

                                     تاریخ:      يکشنبه ٧ آبان ١٣٩٦        ساعت:     ١٠:١٥

 


خروج




پربازدیدترین

دستورالعمل خرید توافقی گندم در سال۱۴۰۳ ابلاغ شد

دستورالعمل خرید گندم داخلی توسط بخش غیر دولتی (خرید توافقی) در سال ۱۴۰۳، برای اجرا در مراکز خرید ۳۱ استان کشور، توسط معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران ابلاغ شد.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۲,۶۵۵ down
chf فرانک سويس ۴۷,۶۶۸ down
sek کرون سوئد ۴,۰۰۴ down
nok کرون نروژ ۳,۸۴۸ up
dkk کرون دانمارک ۶,۰۵۳ down
inr روپيه هند ۵۰۴ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۶,۱۷۲ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۱۴,۷۸۲ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۲۸,۹۸۷ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۷۸ up
omr ريال عمان ۱۰۹,۰۹۲ up
cad دلار کانادا ۳۰,۸۸۸ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۵,۶۹۰ down
zar راند ۲,۲۱۳ down
try لير ترکيه ۱,۴۵۰ down
rub روبل روسيه ۴۵۷ up
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۲۱۱ up
syp لير سوريه ۰۴ eq
aud دلار استراليا ۲۷,۵۸۵ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ down
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۳ down
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۲۹۸ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۳۸,۱۸۰ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۱,۲۸۴ down
mmk کيات ميانمار (برمه) ۲۰ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۱,۴۴۰ down
amd100 يکصد درام ارمنستان ۱۰,۴۶۰ down
lyd دينار ليبی ۸,۷۱۴ down
cny یوان چين ۵,۸۶۲ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۱۸,۲۱۹ down
myr رينگيت مالزی ۸,۹۹۹ up
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۱,۸۳۷ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ down
eur یورو ۴۵,۱۳۰ down
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۹,۱۵۳ up
gel لاری گرجستان ۱۵,۷۶۱ up
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۶۹۹ down
afn افغانی افغانستان ۶۰۷ up
byn روبل جديد بلاروس ۱۲,۷۴۷ eq
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۰۷ up
php100 يکصد پزوی فيليپين ۷۵,۶۴۸ down
tjs سومونی تاجيکستان ۳,۸۴۵ up
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۱,۹۸۸ down
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

کیفیت آرد ونان در استان مطلوب است مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان هرمزگان:
از سال ۸۸ تا کنون حتی یک ریال هم بابت طرح اجباری غنی‌سازی آرد با آهن دریافت نکردیم مدیرعامل کارخانه آرد فجر سنندج در گفت‌وگو با غلات نیوز:
ترویج فرهنگ نان کامل در جشنواره نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کرمان مطرح کرد:
اجرای طرح غنی‌سازی آرد و نان در سطح خراسان جنوبی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بیرجند خبر داد:
نگران نانوایی های سوپر آزاد هستیم! مدیرعامل اتحادیه خبازان استان گلستان:
با اصلاح قیمت نان موافق هستیم استاندار همدان خبر داد:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

مرشد گوهر
اینستا
کارخانه آرد سپیدان
آرد سفید ارمغان
آرد جوانه
آرد جیرفت
طراوت میاندوآب
آرد بیژن بجنورد
شرکت توان الکترونیک
ماشین سازی لک
بهمنی
خوشه ذهاب
آرد سرچشمه شاهرود
سرو
بهنان
آرد گرگان
میلاد آذربایجان
شمس آذر
مرشدی
رفیعیان

گالری ویدئو آرشیو ...