جنجالی که نان در قم به پا کرد!
چند وقت پیش گزارشی از کیفیت نامطلوب نان در استان قم در فضای مجازی پخش گردید که ما را بر آن داشت تا برای روشن شدن ماجرا به سراغ این استان رفته و موضوع را بررسی نماییم؛ به گفته نانوایان، دلیل اصلی بیکیفیتی نان در استان به کیفیت آردهای تحویلی کارخانهها برمیگردد و کارخانهها هم این مشکل را به گردن گندمهای بیکیفیت داخلی میاندازند.
مسأله دیگری که نانوایان به آن اشاره کردند، وزن کیسههای آرد بود که به گفته آنها کارخانه موظف است یک کیسه 40 کیلویی آرد به واحدهای نانوایی تحویل دهد اما کیسهها عمدتاً 4 کیلو کسری دارد.
نانوایان آزادپز قم، کارخانههای استانهای دیگر را ترجیح داده و به گفته آنها آرد قم نهتنها کیفیت ندارد بلکه بابت هرکیسه که قانوناً باید 44 تا 45 هزار تومان قیمت داشته باشد، از آنها 55 تا 57 هزار تومان دریافت میکنند.
علیاکبر زارعی، رئیس اتحادیه نانوایان قم، مسأله بیکیفیتی و سست بودن آرد کارخانههای استان را تأیید نمود و گفت: برای بررسی این موضوع، یک تیم بازرسی از سوی دادستانی استان متشکل از دادستانی، اتحادیه و نمایندهای از معاونت غذا و دارو تشکیل و از 5 کارخانه استان بازدید کردند و مشاهده شد که در دو کارخانه از گلوتن صنعتی در تولید آرد استفاده گردیده است.
خوشبختانه این مسأله در حال حاضر رفع شده و کیفیت آرد نسبت به آن زمان بهتر شده است، این معضل در شهریورماه ایجاد شده بود و اکنون تاحدودی برطرف شده که البته دلیل آن به تغییر شرایط آب و هوایی برمیگردد.
خوشبختانه حساسیتها و پیگیریهای دادستان موجب گردید که در اختلاطها هم تغییراتی رخ دهد.
زارعی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلاتمان این است که متأسفانه نرخ ثابتی برای آرد آزاد تعریف نشده و کارخانهها به همین دلیل آرد را با بالاترین نرخ به آزادپزها میفروشند. به همین خاطر واحدهای آزادپز، آردشان را از استانهای دیگر تأمین میکنند که نرخ هر کیسه آرد کمتر از آردهای آزاد در استان قم است ضمن اینکه به لحاظ کیفی هم تمایل دارند آردشان را از استانهای دیگر خریداری نمایند.
رئیس اتحادیه نانوایان استان قم در ادامه در واکنش به اظهارات نانوایان مبنی بر وجود کرم و حشره در کیسههای آرد تصریح کرد: این مسأله وجود داشته است اما هنوز به طور قطعی دلیل آن مشخص نشده و احتمالاً این اتفاق در انبار کارخانه پیش آمده و همچنین این احتمال هم وجود دارد که در محل نگهداری آرد در نانواخانه رخ داده باشد که البته باید بررسی گردد.
کارخانههای استان قم معتقدند نانوایان این استان یک روند ثابت برای پخت دارند و عملاً میخواهند آردی به دستشان برسد که هرطور میخواهند با آن رفتار کنند درصورتی که چنین چیزی امکانپذیر نیست.
کارخانههای استان نسبت به اظهارات و ادعاهای نانوایان مبنی بر وجود گلوتن صنعتی در آرد و ایجاد بیماریهای پوستی به دلیل استفاده از این مواد اینگونه واکنش نشان دادند: این مسأله چندسال پیش هم در استان اتفاق افتاد مخصوصاً برای واحدهای سنگکپز که دلیل آن استفاده از افزودنیهایی بود که دولت ما را مکلف به مصرف آن در فرایند تولید آرد کرد. البته ما طی یک دوره نوع افزودنی را تغییر دادیم اما بازهم تعدادی از نانوایان اظهار میکردند که دچار بیماری پوستی شدهاند. این امکان وجود دارد که آن افزودنی که ما به درخواست دولت به آرد اضافه میکردیم با افزودنی که خود نانوا در فرایند تولید نان مورد استفاده قرار میداده، همخوانی نداشته و این مشکلات را برای نانوا به وجود آورده باشد.
ضمن اینکه دستگاههای بستهبندی در کارخانه بر اساس وزنی که به دستگاه داده میشود، آرد را به صورت تمام اتوماتیک کیسهگیری میکند. از سوی دیگر، آرد با رطوبت استاندارد تولید و پس از تحویل به واحدها به مدت 20 روز در محل نانواخانه نگهداری میشود که مسلماً با پایین آمدن درصد رطوبت آرد، وزن کیسه خود به خود پایین خواهد آمد و در چنین شرایطی باید به تاریخ تولید آرد توجه شود.
همچنین به سراغ بهزاد رادمنش، مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان قم رفتیم که وی در این باره به خبرنگار ما گفت: مشکلی در زمینه گندم، آرد و نان در سطح استان نداریم و متأسفانه این مسائل از زمان ریاست جدید اتحادیه پیش آمده است. رئیس جدید از 21 شهریورماه مسئولیت اتحادیه را بر عهده گرفته و از بیست و پنجم همان ماه این جنجال را در استان به راه انداخته است درحالی که هفته قبل از اینکه ریاست اتحادیه را بر عهده بگیرد، رئیس سابق اتحادیه استان از وضعیت آرد و نان اظهار رضایت کرده بود.
رادمنش ادامه داد: گندمی که در حال حاضر در کشور تبدیل به آرد میشود، صرفاً گندم داخلی است و بحثهای مربوط به استراتژیک بودن محصول گندم و رسیدن به خودکفایی، اقتصاد مقاومتی و ضرورتهای تدوین شده از سوی نظام مبنی بر حمایت از تولید داخلی و استفاده از محصولات و کالاهای داخلی موجب گردیده که گندم داخلی وارد کشور نشود.
وی در ادامه استفاده از گلوتن صنعتی در آرد تولیدی استان را شایعهای کذب دانست و تصریح کرد: این مسأله اصلاً مورد تأیید نیست و عدهای این شایعات را درست کردهاند. اداره بهداشت و اداره نظارت بر مواد غذایی و نیز اداره استاندارد، سه ارگان نظارتی هستند که به صورت مرتب از کارخانهها بازدید و آردها را مورد بررسی قرار میدهند و ابداً چنین مسألهای تأیید نمیشود.
در جلسه شورای سیاستگذاری که هفته گذشته در محل استانداری تشکیل شد، مدیران کل دستگاههای ذیربط نظارتی، کیفیت گندم و آرد استان را در محدوده استاندارد ملی اعلام نمودند و استفاده از گلوتن صنعتی را هم در فرایند تولید آرد صراحتاً رد کردند. به علاوه این ادعا که از سوی برخی نانوایان مطرح شد که به دلیل استفاده از آردها دچار ضایعات پوستی شده بودند، از سوی ادارات استاندارد و بهداشت به شدت مورد تکذیب قرار گرفت.
این مقام مسئول درباره ادعای مطرح شده مبنی بر وجود حشرات و کرم در کیسههای آرد یکی از کارخانههای استان، اینگونه پاسخ داد: اگر آرد در شرایط مناسب و استاندارد نگهداری نشود، قطعاً حشره میزند. این مسأله در یکی از کارخانههای استان رخ داد که البته آرد مرجوعی از صادرات به کشور دبی بود و قرار بود برای خوراک دام ارسال شود که البته اداره بهداشت بازدید به عمل آورد و آن آرد را توقیف و کارخانه مورد نظر را به مدت دو ماه تعطیل کرد.
البته نباید این مسأله را هم نادیده گرفت که مخازن نگهداری کیسههای آرد در اغلب نانواییها در جوار تنور قرار دارد و یا اینکه در فضایی غیر بهداشتی و دارای نم و رطوبت نگهداری میشود که بسیار مستعد آلودگی است.
رادمنش در خاتمه خاطرنشان کرد: درحال حاضر هجمهای علیه گندم، آرد و نان در کشور ایجاد شده و این مسأله ناشی از این است که عدهای از واردکنندگان گندم چندسالی است، نتوانستهاند نفعی ببرند و مجبورند این جنجالها را درست کنند.
تاریخ: شنبه ٦ آبان ١٣٩٦ ساعت: ٠٩:٥٠
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|