صفحه اصلی > گندم  


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  آسیابی که در قحطی جنگ جهانی به داد مردم تهران رسید+عکس

  بریدگی بین کوچه‌های 51 و ۵۲ خیابان یوسف آباد سال‌هاست که آسیاب آبی قدیمی تهران را در دل خود جای داده و شما می‌توانید به راحتی از دورنمای تونل رسالت و خیابان ولیعصر، پشت‌بام آسیاب آبی را ببینید.

            

 اکثر اهالی قدیمی محله یوسف آباد با آسیاب آبی قدیمی که میراث دوران قاجار است به خوبی آشنا هستند.
در کنار آسیاب آبی یوسف‌آباد که به «آسیاب کوچیکه» معروف بود، آسیابی چند برابر بزرگتر از آن به نام «گاومیشی» وجود داشت که هنوز تنوره‌اش با 14 متر عمق در خانه‌ای رو به روی آسیاب یوسف‌آباد باقی مانده است.

این آسیاب تا 55 سال پیش کار می‌کرد و هنوز هم قدیمی‌های محله یوسف‌آباد یادشان هست که آردهای خود را به این آسیاب می‌بردند. آب این آسیاب‌ که در حال حاضر حدود 250 متر مربع مساحت دارد، از کوه‌های شمیرانات می‌آمد و هر دو آسیاب را می‌چرخانده و در مسیر خود به دوراهی یوسف آباد و پایین‌تر به بهجت آباد می‌رفته و در مسیرش بازهم آسیاب‌های دیگری را می‌چرخانده تا اینکه دشت‌های پایین تهران را آبیاری می‌کرد.

بنایی کهن بین کوچه‌های51 و 52 خیابان یوسف آباد که شما می‌توانید به راحتی از دورنمای تونل رسالت و خیابان ولیعصر، پشت‌بام آسیاب آبی را ببینید، جایی که سوم خردادماه سال 86 با شماره 19170 به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده و مدت‌هاست که قرار است به موزه‌ای برای گردشگران تبدیل شود.

معمار این بنای قاجاری نامشخص است اما آخرین اخبار از شناسنامه این اثر تاریخی ما را به نام آقای عجایبی می‌رساند که آخرین صاحبش بوده و فرزندانش امروز به عنوان ورثه با همکاری سازمان میراث فرهنگی این بنا را از تیغ تخریب حفظ کرده‌اند.

بنای اولیه، مجموعه‌ای از آسیاب‌های گاومیشی و کوچک بوده و آنچه امروز به جامانده تنها آسیابی کوچک است که یک چهارم اندازه آسیاب گاو میشی است، حتی نمای بیرونی هم حاصل بازسازی بنایی است که در گذر زمان، به شدت تخریب شده بود.

 

آسیاب آبی تهران حداقل 150 سال عمر دارد

محوطه اصلی شبیه یک بوستان است، کمی که جلوتر می‌روم با تابلویی مواجه می‌شوم که سال ثبت این مکان را در فهرست آثار ملی نشان می‌دهد، درب چوبی را که باز می‌کنم وارد راهرویی تاریک می‌شوم، جلوتر که می‌روم وسایلی را می‌بینم که به آسیاب و چرخ آسیاب شباهت دارد، گوشه‌ای از محوطه هم کیسه‌های ماسه و سیمان جا خوش کرده، این مجموعه به دلیل نبود بودجه مناسب و تعمیرات ناتمام فعلاً امکان بازدید عمومی ندارد.

سیدجلال عجایبی فرزند حاج سید ابوالقاسم عجایبی است که این روزها علی رغم کهولت سن همچنان دغدغه حفظ میراث پدری را دارد.

این پیرمرد دوست داشتنی که با من در مسیر بازدید از آسیاب آبی همراه شده درباره این مکان می‌گوید: «این آسیاب حداقل 150 سال عمر دارد و تا جایی که من به یاد دارم این آسیاب با همین کیفیت و وضعیت سال‌ها کار کرده است.

آسیاب یوسف‌آباد و آسیاب گاومیشی سمت دیگر خیابان یوسف‌آباد هر دو برای پدرم بوده که آرد و نان شمال تهران و دهات‌های اطراف همچون ونک، فرحزاد، یوسف‌آباد، درکه و اوین را تأمین می‌کردند.»

این آسیاب در قحطی جنگ جهانی به داد مردم تهران رسید

وی می‌گوید: «در سال‌های قحطی جنگ جهانی برای آنکه مشکلی برای مردم پیش نیاید پدرم که حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ خروار گندم ذخیره داشت با وجود آنکه در آن سال عازم مکه بود اما به سرپرست کارگاه سفارش کرده بود تا اگر اهالی ونک، اوین، درکه، یوسف آباد و فرحزاد آرد خواست به هریک از آنها دو کیسه آرد بدهد و بعد سر خرمن از او گندم بگیرد.

در آن زمان گندم خرواری 22 تومان بود اما به دلیل قحطی 600 تومان شده بود. تدبیر پدرم سبب شد تا مردم تمام این محلات در آن سال‌ها گندم داشته باشند، البته بعدها بسیاری از افراد قرض خود را پس دادند و افرادی هم بودند که گندم خود را پس نیاوردند.

در سال 45 به علت اینکه جلوی مسیر آب ورودی آسیاب را گرفتند این آسیاب از کار افتاد و رو به تخریب رفت اما با ساخت و سازهایی که ما داشتیم سعی کردیم اینجا را به هر قیمتی شده نگه داریم.

شهرداری تهران تلاش داشت تا با همکاری شرکت‌هایی که تونل آسیاب را می‌ساختند این آسیاب را از بین ببرد اما با زحمات فراوان توانستیم اینجا را از چنگ شرکت‌ها در‌آوریم و مانع از تخریب شویم.»

مالک آسیاب آبی ثبت شده در میراث فرهنگی می‌گوید: «تلاش داریم تا با کمک سازمان میراث فرهنگی این مکان را به یک جاذبه گردشگری برای مردم کشور به خصوص تهرانی‌ها در آوریم و با قرار دادن نمادین چرخه آب و راه‌اندازی الکتروموتور برای چرخش سنگ‌ها آسیاب آبی را بازنمایی کنیم.»

به دنبال راه‌اندازی موزه آسیاب هستیم

وی هدف از احیای آسیاب آبی یوسف آباد را آشنایی نسل آینده با معماری چنین بناهایی و آشنایی با چگونگی فعالیت مکانیز این بنا عنوان می‌کند و ادامه می‌دهد: «در گذشته بدون آنکه به موتور یا صرف انرژی‌های فسیلی نیاز باشد، مکانیزی تعریف کرده بودند که بتوانند گندم را آرد کرده و از آن نان تهیه کنند. قرار است تا این روند مجدد راه‌اندازی شود اما به صورت سمبُلیک خواهد بود.»

مالک آسیاب آبی یوسف آباد درخصوص اشیائی که در این موزه به نمایش گذاشته خواهد شد، گفت: «گاوآهن، چرخ خرمن، سنگ آسیاب و ابزارهایی که برای آرد کردن گندم‌ها توسط آسیاب آبی به کار گرفته می‌شد برای نمایش در این موزه تهیه شده و درصدد افزایش تعداد اشیای موزه‌ای هستیم. هر آنچه که به کاشت، داشت و برداشت گندم ارتباط پیدا کند در این موزه به نمایش گذاشته خواهد شد. حتی دوست داریم که مجسمه‌هایی بسازیم که روند و چگونگی تبدیل گندم به آرد و استفاده از آسیاب آبی را نشان دهد، البته همه اینها منوط به همکاری سازمان میراث فرهنگی است.»

 

ماجرای ایستگاه آبشار خیابان ولیعصر

عجایبی با اشاره به آنکه قرار است آبی که چرخ آسیاب را بچرخاند به صورت فرضی روان شود، گفت: «ادامه مجرای آبی که در گذشته از قنات جاری و به سمت پایین می‌رفت بسته شده و دیگر امکان آنکه آب روان باشد وجود ندارد. در گذشته، این آب از قنات روان و به سمت خیابان مستوفی می‌رفت و در نهایت از منطقه‌ای که به نام آبشار می‌شناسیم، روان می‌شد. ایستگاه آبشار کنونی که روبروی پارک ساعی در خیابان ولیعصر قرار دارد، نام خود را از این جریان آب و آبشاری که در آن زمان وجود داشت، می‌گیرد اما الان این مجرا بسته شده و دیگر آبی از آبشار روان نیست. با این  وجود، همچنان نام آن ایستگاه به یاد گذشته آبشار است.»

 

                                     تاریخ:      سه شنبه ٢١ آبان ١٣٩٨        ساعت:     ١٠:١٢

 


خروج




دستورالعمل خرید توافقی گندم در سال۱۴۰۳ ابلاغ شد

دستورالعمل خرید گندم داخلی توسط بخش غیر دولتی (خرید توافقی) در سال ۱۴۰۳، برای اجرا در مراکز خرید ۳۱ استان کشور، توسط معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران ابلاغ شد.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۲,۶۵۵ down
chf فرانک سويس ۴۷,۶۶۸ down
sek کرون سوئد ۴,۰۰۴ down
nok کرون نروژ ۳,۸۴۸ up
dkk کرون دانمارک ۶,۰۵۳ down
inr روپيه هند ۵۰۴ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۶,۱۷۲ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۱۴,۷۸۲ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۲۸,۹۸۷ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۷۸ up
omr ريال عمان ۱۰۹,۰۹۲ up
cad دلار کانادا ۳۰,۸۸۸ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۵,۶۹۰ down
zar راند ۲,۲۱۳ down
try لير ترکيه ۱,۴۵۰ down
rub روبل روسيه ۴۵۷ up
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۲۱۱ up
syp لير سوريه ۰۴ eq
aud دلار استراليا ۲۷,۵۸۵ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ down
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۳ down
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۲۹۸ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۳۸,۱۸۰ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۱,۲۸۴ down
mmk کيات ميانمار (برمه) ۲۰ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۱,۴۴۰ down
amd100 يکصد درام ارمنستان ۱۰,۴۶۰ down
lyd دينار ليبی ۸,۷۱۴ down
cny یوان چين ۵,۸۶۲ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۱۸,۲۱۹ down
myr رينگيت مالزی ۸,۹۹۹ up
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۱,۸۳۷ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ down
eur یورو ۴۵,۱۳۰ down
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۹,۱۵۳ up
gel لاری گرجستان ۱۵,۷۶۱ up
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۶۹۹ down
afn افغانی افغانستان ۶۰۷ up
byn روبل جديد بلاروس ۱۲,۷۴۷ eq
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۰۷ up
php100 يکصد پزوی فيليپين ۷۵,۶۴۸ down
tjs سومونی تاجيکستان ۳,۸۴۵ up
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۱,۹۸۸ down
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

کیفیت آرد ونان در استان مطلوب است مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان هرمزگان:
از سال ۸۸ تا کنون حتی یک ریال هم بابت طرح اجباری غنی‌سازی آرد با آهن دریافت نکردیم مدیرعامل کارخانه آرد فجر سنندج در گفت‌وگو با غلات نیوز:
ترویج فرهنگ نان کامل در جشنواره نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کرمان مطرح کرد:
اجرای طرح غنی‌سازی آرد و نان در سطح خراسان جنوبی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بیرجند خبر داد:
نگران نانوایی های سوپر آزاد هستیم! مدیرعامل اتحادیه خبازان استان گلستان:
با اصلاح قیمت نان موافق هستیم استاندار همدان خبر داد:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

مرشد گوهر
اینستا
کارخانه آرد سپیدان
آرد سفید ارمغان
آرد جوانه
آرد جیرفت
طراوت میاندوآب
آرد بیژن بجنورد
شرکت توان الکترونیک
ماشین سازی لک
بهمنی
خوشه ذهاب
آرد سرچشمه شاهرود
سرو
بهنان
آرد گرگان
میلاد آذربایجان
شمس آذر
مرشدی
رفیعیان

گالری ویدئو آرشیو ...