وقتی نان حکم طلا را دارد...
اختصاصی/ چندی پیش دکتر زهرا عبداللهی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در گفتوگو با اصحاب رسانه از تدوین سند امنیت غذایی در برخی از استانهای کشور خبرداد و گفت: سالیانه 11 میلیون نفر در جهان به دلیل تغذیه نامناسب میمیرند و بر اساس آخرین گزارش جهانی تغذیه برای جلوگیری از این تعداد مرگومیر باید مصرف نان و غلات سبوسدار تا دوبرابر یعنی 100 درصد افزایش یابد.
فرهنگ مصرف نان در میان گذشتگانمان بسیار غنیتر از امروز بوده است، نان در آن دوران، از آسیاب آرد کامل گندم به عمل میآمده و امروزه نانوایان ما در راستای هرچه سفیدتر کردن رنگ نان گام برمیدارند و مشتریان ناآگاه،نان سفید را نان باکیفیت تلقی میکنند!
همواره در مقالات علمی صنایع غذایی بر مضرات مصرف نانهای سفید و فواید مصرف نان کامل و سبوسدار تأکید شده وبسیاری از متخصصین و پزشکان تغذیه در راستای حفظ سلامت و جلوگیری از بیماریهای غیرواگیر (چربی، دیابت و فشار خون) مصرف نان سبوسدار یا کامل را به بیماران خود تجویز میکنند.
متاسفانه در سالهای اخیر الگوی تولید نان در جامعه دچار انحراف شده و با رواج سبوسگیری از آرد در حین فرایند تولید، مصرف نانهای سفید در جامعه فراگیر شده است.
در این میان نهادهای متولی نان از این مسأله مهم چشمپوشی کردهاند، تا جایی که امروزه مصرف نان سلامت جامعه را تهدید کرده و اصلاح الگوی تولید و مصرف نان در جامعه از وظایف اصلی دولتمردان در شرایط فعلی به شمار میرود و باید به سرعت تحقق یاید.
اگرچه در سالهای اخیر برخی از استانها وارد عمل شده و طرح اجباری تولید نان سبوسدار را اجرایی کردهاند و نیز برخی از متخصین حوزه نان با راهاندازی کارگاههای تولید نان کامل دست به کار شدهاند اما قطعا به منظور توسعه این گام در جامعه و اصلاح الگوی تولید و مصرف نان، دولت باید وارد عمل شده و از بخش خصوصی حمایت کند.
اما باید توجه داشت که تولید نان کامل مهارت بالایی را میطلبد و تولیدکنندگان این نان باید از تخصص وآگاهی کافی برخوردار باشند لذا باید به صورت ویژه و تخصصی، دورههای آموزشی طبخ صحیح و استاندارد نان کامل برای نانوایان برگزار شود (اشاره به افزودن جداگانه سبوس روی سطح نان که مدتی است در نانواییها رواج یافته و به غلط به عنوان یک نان سبوسدار در جامعه جا افتاده است و مصرف این نانهای غیراستاندارد سلامتی را تهدید میکند). پس در این صورت باید گفت صرفا فرهنگسازی در این مسیر کافی نبوده و باید در راستای فرهنگسازی صحیح، علمی و عملی اقدام شود.
در ادامه چند پیشنهاد در راستای تصحیح فرهنگ مصرف نان در جامعه ارائه میگردد؛
* تولید نان کامل در کشور باید اجرایی شود.
* آموزش و پرورش برای اصلاح پایهای فرهنگ نان با جدیت وارد عمل شود (به فرض مثال تعریف درستی از نان سالم و کامل در کتابهای درسی ارائه شود).
* رسانهها بالاخص صدا و سیما مزایای مصرف نان کامل و مضرات نانهای سفید را مستمرا اطلاعرسانی کنند (صدا و سیما در زمینه ساخت برنامههای مربوط به نان از جمله برگزاری میزگردهای تخصصی با کارشناسان تغذیه و برنامههای تبلیغاتی اقدام کند).
* باتوجه به اینکه فرایند تولید نان کامل نسبت به سایر نانها زحمت بیشتری دارد، بسیاری از نانوایان از تولید نان کامل سرباززده و بهانهجویی میکنند، از این رو باید برای تولید صحیح و استاندارد نان کامل، تحت آموزش قرار گیرند و سطح آگاهیشان در این زمینه افزایش یابد.
*شهرداری در کنار نصب بنرهای تبلیغاتی در محل نانواییها، بیلبوردهایی را با موضوع رابطه مستقیم نان و سلامت در نقاط پرتردد شهرها و جادهها نصب کند.
دولت سالیانه یارانه هنگفتی را صرف صنعت گندم، آرد و نان میکنددرحالیکه اگر این بودجه را به مبحث فرهنگسازی نان اختصاص میداد، نتایج بهتری حاصل میشد!
اگرچه اصلاح الگوی تولید و مصرف نان در جامعه بسیار زمانبر و پرهزینه است اما باتوجه به اینکه تولید ومصرف نان سفید در جامعه ما بسیار رواج یافته، دولت باید در راستای اصلاح فرهنگ مصرف نان گامهای عملیاتی بردارد.
قطعا اصلاح فرهنگ مصرف بر فرهنگ تولید ارجحیت دارد چراکه با اصلاح فرهنگ مصرف، طبیعتاً جامعه از تولیدکننده مطالبه نانی کامل با ارزش غذایی بالا خواهد کرد.
تاریخ: پنج شنبه ١٠ بهمن ١٣٩٨ ساعت: ٠٩:٢٠
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|