صفحه اصلی > اخبار 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 معاون بازرگانی شرکت موادغذایی خوشنام بررسی کرد

  سه چالش صنعت ماکارونی

  به گزارش دنیای اقتصاد، رسول مژده شفق، معاون بازرگانی شرکت موادغذایی خوشنام معتقد است صنعت ماکارونی این ‌روزها با چالش‌هایی همچون «افزایش قیمت گندم»، «عدم استفاده از گندم باکیفیت» و «ورود دلال‌ها به بخش صادرات ماکارونی» روبه‌رو است که بخشی از آنها ناشی از اعمال تحریم‌ها است و بخش‌ دیگر ریشه در سیاست‌گذاری‌های نادرست سیاست‌گذار در بخش تجاری و ارزی دارد.

            

معاون بازرگانی شرکت مواد غذایی خوشنام، در مصاحبه‌ای با «دنیای اقتصاد» به تفصیل چالش‌های موجود در این صنعت را تشریح کرده و راهکارهای خروج از این بن‌بست‌ها را مورد واکاوی قرار داده است.

 
فرمول سهمیه‌بندی گندم برای کارخانه‌های ماکارونی چگونه از سوی دولت تعبیه شده است؟ نقد تولیدکنندگان بر این تصمیم‌گیری چیست؟
 اساسا هر کالایی که اسم سهمیه‌بندی روی آن بگذارند، یک تقاضای کاذب در کنار افرادی که مصرف‌کننده واقعی هستند ایجاد می‌کند. موضوع سهمیه‌بندی گندم با هماهنگی تشکل‌ها و انجمن‌های صنفی و صنعتی کارخانه‌های مربوطه انجام می‌شود و مبنای آن هم، پروانه بهره‌برداری و ظرفیت‌های تولید این کارخانه‌هاست. به عبارتی اگر در سال ۶۰۰ هزار تن ماکارونی در کشور تولید می‌شود، نیاز گندم این صنعت را براساس تولیداتش در نظر می‌گیرند. در این بین، سیاست‌گذاران به نسبت عملکردی که کارخانه‌ها ثبت کرده‌اند، سهمیه گندم کارخانه‌ها را در قالب سهمیه‌های سه‌ماهه مشخص می‌کنند. بعد از گذر از این مرحله، سهمیه تعیین‌شده به شرکت بازرگانی دولتی اعلام و این سازمان براساس امکاناتی که در زمینه گندم دارد، گندم را برای کارخانه‌ها و تولیدکنندگان سهمیه‌بندی می‌کند.

 
دلیل اینکه اجازه واردات گندم به بخش‌خصوصی و واردکنندگان داده نمی‌شود، چیست؟
 
دلیل عدم صدور مجوز واردات گندم به فعالان اقتصادی را باید از مسوولان جهادکشاورزی پرسید. در طول چهار سال گذشته، متولیان عنوان کردند که گندم مورد نیاز کشور را به‌صورت ۱۰۰ درصد از گندم‌های تولیدی داخل تامین می‌کنند، بنابراین ضرورتی برای واردات گندم وجود ندارد. گندم با توجه به سطح زیرکشت و شرایط اقلیمی که ایران دارد، به‌صورت دیم کشت و برداشت می‌شود. به عبارتی اگر یک‎سال وضعیت بارندگی‌ها خوب نباشد، تاثیر مستقیم آن در برداشت گندم خواهد بود. خوشبختانه طی دو سال اخیر، میزان بارندگی‌ها در کشور مطلوب و به تناسب آن تولید گندم و غلات هم قابل‌قبول بوده است. به همین دلیل وزارت جهادکشاورزی می‌گوید ما نیازی به واردات نداریم. مطابق با آمارهای اعلام‌شده، بین ۱۱ تا ۱۳ میلیون تن گندم در سال تولید می‌شود که سطح مصرف ایران نیز در همین حدود است. در این بین اما یک چالش وجود دارد. با سازوکاری که سیاست‌گذار تعبیه کرده است، بازار برای ورود دلالان داغ شده است. دلال‌ها بخشی از گندم را با قیمت بالاتر از دولت خریداری و به کشورهای دیگر قاچاق می‌کنند و از این تفاوت نرخ ارز استفاده می‌کنند. بنابراین تنها منفذی که درحال‌حاضر برای ورود گندم به کشور وجود دارد، به‌صورت ورود موقت است که اصولا یک تشریفات بسیار سخت و پیچیده‌ای دارد که تولیدکنندگان تمایلی برای ورود به آن ندارند.
 
اما یکی‌دیگر از چالش‌هایی که بر سر راه تولیدکنندگان ماکارونی قرار دارد، عدم استفاده از گندم باکیفیت است. در گذشته، گندم‌های خارجی که وارد کشور می‌شد، به‌دلیل کیفیت نسبتا بالایی که در مقایسه با گندم‌های داخلی داشت، حداقل از پایه گلوتن ۲۶ و حتی تا ۳۰ برخوردار بود. کیفیت آردی که از این گندم‌ها حاصل می‌شد، بسیار بالا بود؛ زیرا با مخلوط کردن این آردها با آردهای داخلی که گلوتن‌شان متوسط رو به پایین است، تولید ضایعات به کمترین میزان می‌رسید. بنابراین وزارت جهادکشاورزی باید در جهت افزایش کیفیت آردهای موردنیاز، دو اقدام را در دستور کار قرار دهد. نخست اینکه در جهت ارتقای سطح کیفی بذری که به کشاورز می‌دهد، گام بردارد؛ زیرا کشاورز هر نوع بذر گندمی را که کشت می‌کند، همه را مخلوط و به دولت می‌فروشد. این درحالی است که در هیچ جای دنیا، شیوه کار این‌گونه نیست. در سایر کشورها، گندم‌های درجه سه برای خوراک دام و طیور استفاده می‌شود؛ اما متاسفانه در ایران تمام گندم‌ها در هر درجه‌ای تولیدی که باشند مخلوط می‌شوند. به همین دلیل سطح کیفی آرد ایران، معمولا متوسط رو به پایین است که متاسفانه باید با افزودنی‌ها کیفیت آن را افزایش داد که این‌کار قیمت تمام‌شده آرد را بالا می‌برد.
با توجه به تغییرات نرخ ارز و اعمال تحریم‌ها، چه مشکلاتی بر سر راه تولیدکنندگان در زمینه صادرات به‌وجود آمده است؟
 
مشکلات اصلی که صادرکنندگان صنایع‌غذایی اکنون با آن مواجه هستند، بعد از افزایش نرخ ارز رخ داد. در همه جای دنیا زمانی‌که چنین اتفاقی می‌افتد، فرصت خوبی برای صادرکنندگان و تولیدکنندگان داخلی ایجاد می‌شود تا بتوانند از این فاصله قیمتی برای افزایش میزان صادرات استفاده کنند. متاسفانه ما نه‌تنها نتوانسته‌‌ایم از این فرصت استفاده کنیم، بلکه به‌دلیل مشکلات اقتصادی که بخشی از آنها ناشی از تحریم‌ها و بخش دیگر آنها به جهت سیاست‌گذاری‌های بانک مرکزی است، برگشت رو به عقب داشته‌ایم. بانک مرکزی در بخشنامه‌هایی که صادر کرده است، عنوان کرده که صادرکنندگان ارزی را که از صادرات به‌دست آورده‌اند باید در سامانه نیما بفروشند. تولیدکنندگان حرفشان این است که بخش زیادی از مواد اولیه کالایی که تولید می‌کنند، با ارز آزاد خریداری می‌شود و نمی‌توان ارز حاصل از صادرات را با قیمت پایین‌تر در نیما فروخت. نتیجه این سازوکار و سیاست این شده که عده‌ای به اسم صادرکننده با کارت‌های یکبار مصرف بازرگانی وارد بازار داخلی شدند و ارز تخصیص داده‌شده را به چرخه اقتصاد کشور بازنمی‌گردانند. نکته بعدی این است که کشورهایی که با آنها صادرات داریم، با ما ریالی کار می‌کنند. این درحالی است که سیاست‌گذار یعنی بانک مرکزی باید این مشکلات را حل کند و عملیات تبدیل ارز به ریال را انجام دهد. وجود چنین چالش‌هایی باعث لطمه زدن به بازار داخلی و تولیدکنندگان می‌شود و دولت هم به حق و حقوق خود نمی‌رسد. این روند منجر به آن شده که به سهم صادرات کالاهای غیرنفتی به‌خصوص در صنعت غذا به‌شدت آسیب وارد شود.

 

                                     تاریخ:      شنبه ٢ آذر ١٣٩٨        ساعت:     ١٠:٢٦

 


خروج




پربازدیدترین

سیاست‌گذاری ثابت در یک بازه زمانی مشخص اما نه کوتاه و حذف قانون بازگشت ارزی، دو نیاز مهم برای بازگشایی مسیر صادرات آرد پیش روی آسیابانان ایرانی

اختصاصی/ مهرزاد جمشیدی گفت: نیازمند برنامه‌ریزی جامع در حوزه صادرات آرد هستیم و اولین گام در این راستا، اجتناب از نرخ‌گذاری دستوری در حوزه خرید گندم و فروش آرد با درصد استحصال آن است.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۲,۶۵۵ down
chf فرانک سويس ۴۷,۶۶۸ down
sek کرون سوئد ۴,۰۰۴ down
nok کرون نروژ ۳,۸۴۸ up
dkk کرون دانمارک ۶,۰۵۳ down
inr روپيه هند ۵۰۴ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۶,۱۷۲ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۱۴,۷۸۲ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۲۸,۹۸۷ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۷۸ up
omr ريال عمان ۱۰۹,۰۹۲ up
cad دلار کانادا ۳۰,۸۸۸ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۵,۶۹۰ down
zar راند ۲,۲۱۳ down
try لير ترکيه ۱,۴۵۰ down
rub روبل روسيه ۴۵۷ up
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۲۱۱ up
syp لير سوريه ۰۴ eq
aud دلار استراليا ۲۷,۵۸۵ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ down
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۳ down
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۲۹۸ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۳۸,۱۸۰ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۱,۲۸۴ down
mmk کيات ميانمار (برمه) ۲۰ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۱,۴۴۰ down
amd100 يکصد درام ارمنستان ۱۰,۴۶۰ down
lyd دينار ليبی ۸,۷۱۴ down
cny یوان چين ۵,۸۶۲ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۱۸,۲۱۹ down
myr رينگيت مالزی ۸,۹۹۹ up
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۱,۸۳۷ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ down
eur یورو ۴۵,۱۳۰ down
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۹,۱۵۳ up
gel لاری گرجستان ۱۵,۷۶۱ up
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۶۹۹ down
afn افغانی افغانستان ۶۰۷ up
byn روبل جديد بلاروس ۱۲,۷۴۷ eq
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۰۷ up
php100 يکصد پزوی فيليپين ۷۵,۶۴۸ down
tjs سومونی تاجيکستان ۳,۸۴۵ up
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۱,۹۸۸ down
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

کیفیت آرد ونان در استان مطلوب است مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان هرمزگان:
از سال ۸۸ تا کنون حتی یک ریال هم بابت طرح اجباری غنی‌سازی آرد با آهن دریافت نکردیم مدیرعامل کارخانه آرد فجر سنندج در گفت‌وگو با غلات نیوز:
ترویج فرهنگ نان کامل در جشنواره نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کرمان مطرح کرد:
اجرای طرح غنی‌سازی آرد و نان در سطح خراسان جنوبی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بیرجند خبر داد:
نگران نانوایی های سوپر آزاد هستیم! مدیرعامل اتحادیه خبازان استان گلستان:
با اصلاح قیمت نان موافق هستیم استاندار همدان خبر داد:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

مرشد گوهر
اینستا
کارخانه آرد سپیدان
آرد سفید ارمغان
آرد جوانه
آرد جیرفت
طراوت میاندوآب
آرد بیژن بجنورد
شرکت توان الکترونیک
ماشین سازی لک
بهمنی
خوشه ذهاب
آرد سرچشمه شاهرود
سرو
بهنان
آرد گرگان
میلاد آذربایجان
شمس آذر
مرشدی
رفیعیان

گالری ویدئو آرشیو ...