صفحه اصلی > اخبار 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  نان سنگک با طعم لواش/ چرا قطار نان سنگک از ریل خارج شده است؟!

  اختصاصی/ از قدیم الایام نان سنگک به عنوان یک نان سبوس‌دار و دارای خواص تغذیه‌ای بسیار شناخته می‌شده است، به طوری که به دلیل برخورداری از سبوس و مزایای بسیار، این ماده غذایی به نوعی از جنبه درمانی هم برخوردار بوده و حتی بسیاری از پزشکان، مصرف آن را به بیماران دیابتی و افرادی که مشکلات گوارشی داشتند، توصیه می‌کردند اما رفته رفته با جایگزین شدن آرد سفید به جای آرد سبوس‌دار در واحدهای نان سنگک، از ارزش‌های غذایی آن کاسته شده و متاسفانه سنگک‌های امروزی عملا دیگر فرقی با نان لواش ندارند.

            

محمدرضا خواجه، متخصص نان‌های سنتی کشور در گفت‌وگو با غلات نیوز با تاکید بر اینکه متاسفانه استفاده از افزودنی غیرمجاز جوهرقند در برخی از واحدهای نان سنگک باب شده است، اظهار کرد: در گذشته نان سنگک به دلیل برخورداری از سبوس، عطر و طعم بسیار مطبوعی داشت اما متاسفانه امروزه با جایگزین شدن آرد سفید (آرد ستاره و نول)  به جای آرد سبوس‌دار در واحدهای سنگک‌پز از عطر، طعم و ارزش غذایی این نان کاسته شده و سنگک حالا دیگر فرقی با لواش ندارد. متاسفانه حتی شباهت ظاهری سنگک‌های امروزی با نان لواش، بسیار زیاد است و آن‌قدر سفید و نازک شده که با نان لواش هیچ فرقی ندارند.
خواجه با بیان اینکه متاسفانه گرایش نانوایان امروزی به تولید نان‌های سفید، پای جوهر قند را به سنگکی‌ها باز کرده است، بیان کرد: وقتی آرد سفیدتر باشد، طبیعتاً فیبر آن کمتر است در نتیجه کشش‌پذیری خمیر بیشتر می‌شود زیرا سبوسی در آرد موجود نیست که بتواند میان بافت‌ها فاصله ایجاد کند. بنابراین هرگاه نان لواش یا سنگک با آرد ستاره یا نول پخته شود، نانوا در فصل‌های سرد سال براي مقابله با کشش‌پذیری خمیر به ماده سرطان‌زای جوهر قند متوسل می‌شود.
وی افزود: علت اصلی فرار نانوایان کشور خصوصا نانوایان سنگک از آرد 7 یا 12 درصد سبوس‌گیری شده، فقط ترس از فرار مشتریان است.
از سال 92 با حذف فاصله صنفی و رشد قارچ‌گونه نانوایی‌ها در کشور، رقابتی ناسالم و منفی میان نانوایان کشور ایجاد شد و از سوی دیگر به دلیل گرایش ذائقه جامعه به مصرف نان سفید، سفیدپزی در میان صنف باب گردید و نانوایان برای جذب مشتری بیشتر به پخت نان‌های سفید و سفیدتر روی آوردند تا جایی که متاسفانه این فرهنگ که هرچه نان سفیدتر باشد از کیفیت بالاتری برخوردار است، به غلط در اذهان عمومی نهادینه شد.
خواجه ادامه داد: متاسفانه امروزه وضعیت نان سنگک در سطح کشور آنقدر وخیم است که به جرات می‌توان گفت 100 درصد نانوایان آزادپز آرد نول و ستاره را جایگزین آردهای سبوس‌دار کرده‌اند البته هنوز در میان واحدهای یارانه‌ای به صورت کج‌دار و مریز استفاده از آرد 7 و 12 درصد سبوس‌گیری شده رایج است که آن هم چندان چشمگیر نیست.

*با پاشیدن یک مشت سبوس روی چانه خمیر سنگک، نان سبوس‌دار نمی‌شود

این متخصص نان‌های سنتی کشور در بخش ديگری از اظهاراتش گفت: متاسفانه در کنار سفید شدن نان سنگک و حذف سبوس از آن در سال‌های اخیر، فاجعه دیگری در واحدهای سنگک باب شده و آن هم افزودن سبوس به صورت جداگانه روی سطح نان است. سنگک‌پزهای امروزی به جای سنگک واقعی، لواش تحویل مردم می‌دهند و برای به دست آوردن دل مشتریان انگشت‌شماری هم که متقاضی نان سبوس‌دار هستند، یک مشت سبوس جداگانه روی سطح نان می‌پاشند و به عنوان یک نان سبوس‌دار حاوی ارزش غذایی بالا و سالم، تحویل مشتریان ناآگاه می‌دهند در حالی که بهتر است عنوان این نان‌ها را به جای نان سبوس‌دار، نان سبوس‌مال بگذاریم!
خواجه معتقد است صرفا فرهنگ‌سازی برای اصلاح الگوی مصرف نان و تغییر نگرش و ذائقه جامعه به نان‌های سبوس‌دار ملاک نیست بلکه پیش از هرچیز ضروری است که آگاهی مردم را نسبت به مشخصه‌های نان سالم و استاندارد افزایش دهیم. مسلما با ایجاد چنین شرایطی، مردم از نانوایان مطالبه نان باکیفیت و سالم خواهند داشت و بدین ترتیب نانوا هم برای جلب رضایت مشتری به دنبال رفع خواسته وی خواهد بود.

خبرنگار: مریم ترکمنی

 

                                     تاریخ:      دوشنبه ١ مهر ١٣٩٨        ساعت:     ١١:٠٩

 


خروج




پربازدیدترین

سهمیه آرد نانوایی‌های تهران بازبینی می‌شود

اختصاصی/ عباس ارشدی با اشاره به بازبینی سهمیه آرد واحدهای نانوایی استان تهران گفت: در راستای این طرح، سهمیه آرد واحدهای نانوایی که تولید کمی به تناسب میزان آرد دریافتی دارند، کسر شده و به سهیمه واحدهای خبازی که آرد کمتری می‌گیرند، افزوده خواهد شد.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۵,۹۸۱ up
chf فرانک سويس ۴۶,۰۲۸ down
sek کرون سوئد ۴,۸۷۴ down
nok کرون نروژ ۴,۶۶۳ down
dkk کرون دانمارک ۶,۶۸۳ down
inr روپيه هند ۵۶۷ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۷,۲۵۵ down
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۲۶,۰۸۷ down
jpy100 یکصد ين ژاپن ۴۰,۱۶۵ down
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۴۱۸ eq
omr ريال عمان ۱۰۹,۲۳۳ up
cad دلار کانادا ۳۲,۱۸۳ up
nzd دلار نيوزيلند ۲۹,۲۷۵ up
zar راند ۲,۷۲۸ down
try لير ترکيه ۵,۳۲۲ down
rub روبل روسيه ۵۵۳ up
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۵۲۲ eq
syp لير سوريه ۸۲ eq
aud دلار استراليا ۳۰,۷۲۰ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ eq
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۲ up
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۲۵۳ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۴۹,۵۵۵ down
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۲,۲۶۸ up
mmk کيات ميانمار (برمه) ۳۳ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۵,۲۵۰ up
amd100 يکصد درام ارمنستان ۸,۷۲۱ eq
lyd دينار ليبی ۳۰,۹۸۲ down
cny یوان چين ۶,۳۸۱ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۳۸,۰۷۳ down
myr رينگيت مالزی ۱۰,۲۶۳ down
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۷,۸۰۱ up
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۸ eq
eur یورو ۴۹,۷۵۲ down
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۹,۸۸۴ up
gel لاری گرجستان ۱۲,۶۹۰ up
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۹۶۰ down
afn افغانی افغانستان ۵۴۵ up
byn روبل جديد بلاروس ۱۶,۴۱۰ down
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۲۱ eq
php100 يکصد پزوی فيليپين ۸۷,۱۵۴ up
tjs سومونی تاجيکستان ۳,۷۱۷ eq
vef بوليوار جديد ونزوئلا ۴,۲۰۶ eq
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۲,۰۰۱ up
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

استاندارد دستگاه‌های پخت نان رها شده است در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد؛
جهش تولید فقط با حمایت میسر می‌شود در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد:
حمل آرد بزرگترین چالش ما مدیرعامل کارخانه آرد اتحاد مطرح کرد:
وقتی کاهش نمک هم مشکل نانوایان را حل نمی‌کند! در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد:
رنگ آرد ملاک سبوس دار بودن آرد نیست مدیرکل غله و خدمات بازرگانی زنجان:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

اینستا
کنگان
سپهر اندیش حساب آسیا
پارس یزد
جوانه شوشتر
زرین خوشه
آذرغله
نارد
مرشدی
سنبل
فخر زنجان
گل ارد
اتحادیه
فجر سنندج
فدک رودان
مراوه
طراوت
ستاک

گالری ویدئو آرشیو ...