صفحه اصلی > اخبار 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  نان سنگک با طعم لواش/ چرا قطار نان سنگک از ریل خارج شده است؟!

  اختصاصی/ از قدیم الایام نان سنگک به عنوان یک نان سبوس‌دار و دارای خواص تغذیه‌ای بسیار شناخته می‌شده است، به طوری که به دلیل برخورداری از سبوس و مزایای بسیار، این ماده غذایی به نوعی از جنبه درمانی هم برخوردار بوده و حتی بسیاری از پزشکان، مصرف آن را به بیماران دیابتی و افرادی که مشکلات گوارشی داشتند، توصیه می‌کردند اما رفته رفته با جایگزین شدن آرد سفید به جای آرد سبوس‌دار در واحدهای نان سنگک، از ارزش‌های غذایی آن کاسته شده و متاسفانه سنگک‌های امروزی عملا دیگر فرقی با نان لواش ندارند.

            

محمدرضا خواجه، متخصص نان‌های سنتی کشور در گفت‌وگو با غلات نیوز با تاکید بر اینکه متاسفانه استفاده از افزودنی غیرمجاز جوهرقند در برخی از واحدهای نان سنگک باب شده است، اظهار کرد: در گذشته نان سنگک به دلیل برخورداری از سبوس، عطر و طعم بسیار مطبوعی داشت اما متاسفانه امروزه با جایگزین شدن آرد سفید (آرد ستاره و نول)  به جای آرد سبوس‌دار در واحدهای سنگک‌پز از عطر، طعم و ارزش غذایی این نان کاسته شده و سنگک حالا دیگر فرقی با لواش ندارد. متاسفانه حتی شباهت ظاهری سنگک‌های امروزی با نان لواش، بسیار زیاد است و آن‌قدر سفید و نازک شده که با نان لواش هیچ فرقی ندارند.
خواجه با بیان اینکه متاسفانه گرایش نانوایان امروزی به تولید نان‌های سفید، پای جوهر قند را به سنگکی‌ها باز کرده است، بیان کرد: وقتی آرد سفیدتر باشد، طبیعتاً فیبر آن کمتر است در نتیجه کشش‌پذیری خمیر بیشتر می‌شود زیرا سبوسی در آرد موجود نیست که بتواند میان بافت‌ها فاصله ایجاد کند. بنابراین هرگاه نان لواش یا سنگک با آرد ستاره یا نول پخته شود، نانوا در فصل‌های سرد سال براي مقابله با کشش‌پذیری خمیر به ماده سرطان‌زای جوهر قند متوسل می‌شود.
وی افزود: علت اصلی فرار نانوایان کشور خصوصا نانوایان سنگک از آرد 7 یا 12 درصد سبوس‌گیری شده، فقط ترس از فرار مشتریان است.
از سال 92 با حذف فاصله صنفی و رشد قارچ‌گونه نانوایی‌ها در کشور، رقابتی ناسالم و منفی میان نانوایان کشور ایجاد شد و از سوی دیگر به دلیل گرایش ذائقه جامعه به مصرف نان سفید، سفیدپزی در میان صنف باب گردید و نانوایان برای جذب مشتری بیشتر به پخت نان‌های سفید و سفیدتر روی آوردند تا جایی که متاسفانه این فرهنگ که هرچه نان سفیدتر باشد از کیفیت بالاتری برخوردار است، به غلط در اذهان عمومی نهادینه شد.
خواجه ادامه داد: متاسفانه امروزه وضعیت نان سنگک در سطح کشور آنقدر وخیم است که به جرات می‌توان گفت 100 درصد نانوایان آزادپز آرد نول و ستاره را جایگزین آردهای سبوس‌دار کرده‌اند البته هنوز در میان واحدهای یارانه‌ای به صورت کج‌دار و مریز استفاده از آرد 7 و 12 درصد سبوس‌گیری شده رایج است که آن هم چندان چشمگیر نیست.

*با پاشیدن یک مشت سبوس روی چانه خمیر سنگک، نان سبوس‌دار نمی‌شود

این متخصص نان‌های سنتی کشور در بخش ديگری از اظهاراتش گفت: متاسفانه در کنار سفید شدن نان سنگک و حذف سبوس از آن در سال‌های اخیر، فاجعه دیگری در واحدهای سنگک باب شده و آن هم افزودن سبوس به صورت جداگانه روی سطح نان است. سنگک‌پزهای امروزی به جای سنگک واقعی، لواش تحویل مردم می‌دهند و برای به دست آوردن دل مشتریان انگشت‌شماری هم که متقاضی نان سبوس‌دار هستند، یک مشت سبوس جداگانه روی سطح نان می‌پاشند و به عنوان یک نان سبوس‌دار حاوی ارزش غذایی بالا و سالم، تحویل مشتریان ناآگاه می‌دهند در حالی که بهتر است عنوان این نان‌ها را به جای نان سبوس‌دار، نان سبوس‌مال بگذاریم!
خواجه معتقد است صرفا فرهنگ‌سازی برای اصلاح الگوی مصرف نان و تغییر نگرش و ذائقه جامعه به نان‌های سبوس‌دار ملاک نیست بلکه پیش از هرچیز ضروری است که آگاهی مردم را نسبت به مشخصه‌های نان سالم و استاندارد افزایش دهیم. مسلما با ایجاد چنین شرایطی، مردم از نانوایان مطالبه نان باکیفیت و سالم خواهند داشت و بدین ترتیب نانوا هم برای جلب رضایت مشتری به دنبال رفع خواسته وی خواهد بود.

 

                                     تاریخ:      دوشنبه ١ مهر ١٣٩٨        ساعت:     ١١:٠٩

 


خروج




افتتاح آکادمی ملی نان ایران نزدیک است/ با افتتاح آکادمی کیفیت در صنعت نان تحقق می یابد

اختصاصی/ نیروی انسانی آموزش دیده و ماهر جزو سرمایه های اصلی یک صنعت به شمار می آیند چه بسا اینکه باتوجه به اهمیت این مقوله برای پرورش نیروی انسانی متخصص در برخی صنایع تولیدی هزینه های بسیاری نیز صرف می گردد چرا که قطعا برخورداری از نیروی انسانی ماهر می تواند منجر به رشد و توسعه و ارتقا آن صنعت شود. متاسفانه در چند سال اخیر صنعت نان از مقوله آموزش جامانده و کم و بیش در کشور به این امر مهم پرداخته شده است.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۳۹۸/۰۸/۲۰
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۳,۷۲۸ up
chf فرانک سويس ۴۲,۱۳۷ up
sek کرون سوئد ۴,۳۲۶ down
nok کرون نروژ ۴,۵۹۳ down
dkk کرون دانمارک ۶,۱۹۶ up
inr روپيه هند ۵۸۹ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۸,۲۱۴ down
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۲۶,۹۲۴ down
jpy100 یکصد ين ژاپن ۳۸,۵۲۵ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۶۵ down
omr ريال عمان ۱۰۹,۲۳۵ up
cad دلار کانادا ۳۱,۷۴۳ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۶,۶۵۰ up
zar راند ۲,۸۲۱ down
try لير ترکيه ۷,۲۸۳ down
rub روبل روسيه ۶۵۸ eq
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۵۱۷ down
syp لير سوريه ۸۲ eq
aud دلار استراليا ۲۸,۷۸۳ down
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۱ eq
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۴ eq
sgd دلار سنگاپور ۳۰,۸۵۹ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۴۹,۵۰۵ down
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۲,۳۲۴ down
mmk کيات ميانمار (برمه) ۲۸ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۶,۶۱۳ up
amd100 يکصد درام ارمنستان ۸,۷۸۴ down
lyd دينار ليبی ۲۹,۸۶۸ down
cny یوان چين ۶,۰۰۰ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۳۸,۴۲۲ up
myr رينگيت مالزی ۱۰,۱۴۳ down
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۶,۱۵۷ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ eq
eur یورو ۴۶,۳۰۰ up
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۱۰,۷۹۸ up
gel لاری گرجستان ۱۴,۱۹۰ eq
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۹۹۱ down
afn افغانی افغانستان ۵۳۷ down
byn روبل جديد بلاروس ۲۰,۵۷۴ down
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۰۷ eq
php100 يکصد پزوی فيليپين ۸۲,۸۷۷ down
tjs سومونی تاجيکستان ۴,۳۳۳ eq
vef بوليوار جديد ونزوئلا ۴,۲۰۶ eq
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۲,۰۰۱ eq
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

ضرورت تشکیل اتحادیه کشوری نانوایان در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد؛
95 درصد از نان تولیدی کشور سفید است/ سیاست انستیتو، حرکت به سوی اصلاح وضعیت نان کشور رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور در گفت‌وگو با غلات نیوز:
صنعت ماکارونی کشور نیاز به گندم دوروم دارد در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد:
افزایش قیمت نان در زنجان در دست بررسی است مدیرکل شرکت غله استان زنجان:
دولت هزینه تولید آسیابانی را مدیریت کند مدیرعامل کارخانه آرد بارانا:
شرکت برای حمل آرد ضررهای میلیاردی می دهد مدیرعامل شرکت حمل و نقل خلیج فارس در گفت وگو با غلات نیوز:
اصلاح الگوی تولید و مصرف نان کامل با حضور باشگاه هواداران نان کامل در نمایشگاه ایبکس محقق شد:
آسیابانان نیاز به نگاه ویژه دولت دارند مدیرعامل کارخانه وحدت سراوان:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

 

صوتی

تابان
فخر زنجان
آردیا
مرشدی
پویان
 نان سحر
صنایع پخت مشهد
مریانج کار
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.