صفحه اصلی > اخبار 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  نان سنگک با طعم لواش/ چرا قطار نان سنگک از ریل خارج شده است؟!

  اختصاصی/ از قدیم الایام نان سنگک به عنوان یک نان سبوس‌دار و دارای خواص تغذیه‌ای بسیار شناخته می‌شده است، به طوری که به دلیل برخورداری از سبوس و مزایای بسیار، این ماده غذایی به نوعی از جنبه درمانی هم برخوردار بوده و حتی بسیاری از پزشکان، مصرف آن را به بیماران دیابتی و افرادی که مشکلات گوارشی داشتند، توصیه می‌کردند اما رفته رفته با جایگزین شدن آرد سفید به جای آرد سبوس‌دار در واحدهای نان سنگک، از ارزش‌های غذایی آن کاسته شده و متاسفانه سنگک‌های امروزی عملا دیگر فرقی با نان لواش ندارند.

            

محمدرضا خواجه، متخصص نان‌های سنتی کشور در گفت‌وگو با غلات نیوز با تاکید بر اینکه متاسفانه استفاده از افزودنی غیرمجاز جوهرقند در برخی از واحدهای نان سنگک باب شده است، اظهار کرد: در گذشته نان سنگک به دلیل برخورداری از سبوس، عطر و طعم بسیار مطبوعی داشت اما متاسفانه امروزه با جایگزین شدن آرد سفید (آرد ستاره و نول)  به جای آرد سبوس‌دار در واحدهای سنگک‌پز از عطر، طعم و ارزش غذایی این نان کاسته شده و سنگک حالا دیگر فرقی با لواش ندارد. متاسفانه حتی شباهت ظاهری سنگک‌های امروزی با نان لواش، بسیار زیاد است و آن‌قدر سفید و نازک شده که با نان لواش هیچ فرقی ندارند.
خواجه با بیان اینکه متاسفانه گرایش نانوایان امروزی به تولید نان‌های سفید، پای جوهر قند را به سنگکی‌ها باز کرده است، بیان کرد: وقتی آرد سفیدتر باشد، طبیعتاً فیبر آن کمتر است در نتیجه کشش‌پذیری خمیر بیشتر می‌شود زیرا سبوسی در آرد موجود نیست که بتواند میان بافت‌ها فاصله ایجاد کند. بنابراین هرگاه نان لواش یا سنگک با آرد ستاره یا نول پخته شود، نانوا در فصل‌های سرد سال براي مقابله با کشش‌پذیری خمیر به ماده سرطان‌زای جوهر قند متوسل می‌شود.
وی افزود: علت اصلی فرار نانوایان کشور خصوصا نانوایان سنگک از آرد 7 یا 12 درصد سبوس‌گیری شده، فقط ترس از فرار مشتریان است.
از سال 92 با حذف فاصله صنفی و رشد قارچ‌گونه نانوایی‌ها در کشور، رقابتی ناسالم و منفی میان نانوایان کشور ایجاد شد و از سوی دیگر به دلیل گرایش ذائقه جامعه به مصرف نان سفید، سفیدپزی در میان صنف باب گردید و نانوایان برای جذب مشتری بیشتر به پخت نان‌های سفید و سفیدتر روی آوردند تا جایی که متاسفانه این فرهنگ که هرچه نان سفیدتر باشد از کیفیت بالاتری برخوردار است، به غلط در اذهان عمومی نهادینه شد.
خواجه ادامه داد: متاسفانه امروزه وضعیت نان سنگک در سطح کشور آنقدر وخیم است که به جرات می‌توان گفت 100 درصد نانوایان آزادپز آرد نول و ستاره را جایگزین آردهای سبوس‌دار کرده‌اند البته هنوز در میان واحدهای یارانه‌ای به صورت کج‌دار و مریز استفاده از آرد 7 و 12 درصد سبوس‌گیری شده رایج است که آن هم چندان چشمگیر نیست.

*با پاشیدن یک مشت سبوس روی چانه خمیر سنگک، نان سبوس‌دار نمی‌شود

این متخصص نان‌های سنتی کشور در بخش ديگری از اظهاراتش گفت: متاسفانه در کنار سفید شدن نان سنگک و حذف سبوس از آن در سال‌های اخیر، فاجعه دیگری در واحدهای سنگک باب شده و آن هم افزودن سبوس به صورت جداگانه روی سطح نان است. سنگک‌پزهای امروزی به جای سنگک واقعی، لواش تحویل مردم می‌دهند و برای به دست آوردن دل مشتریان انگشت‌شماری هم که متقاضی نان سبوس‌دار هستند، یک مشت سبوس جداگانه روی سطح نان می‌پاشند و به عنوان یک نان سبوس‌دار حاوی ارزش غذایی بالا و سالم، تحویل مشتریان ناآگاه می‌دهند در حالی که بهتر است عنوان این نان‌ها را به جای نان سبوس‌دار، نان سبوس‌مال بگذاریم!
خواجه معتقد است صرفا فرهنگ‌سازی برای اصلاح الگوی مصرف نان و تغییر نگرش و ذائقه جامعه به نان‌های سبوس‌دار ملاک نیست بلکه پیش از هرچیز ضروری است که آگاهی مردم را نسبت به مشخصه‌های نان سالم و استاندارد افزایش دهیم. مسلما با ایجاد چنین شرایطی، مردم از نانوایان مطالبه نان باکیفیت و سالم خواهند داشت و بدین ترتیب نانوا هم برای جلب رضایت مشتری به دنبال رفع خواسته وی خواهد بود.

خبرنگار: مریم ترکمنی

 

                                     تاریخ:      دوشنبه ١ مهر ١٣٩٨        ساعت:     ١١:٠٩

 


خروج




پربازدیدترین

چین برای آمادگی مقابله با موج دوم کرونا غلات بیشتری ذخیره می‌کند

وزارت بازرگانی چین به منظور آمادگی برای موج دوم شیوع کرونا از تمام تاجران دولتی و خصوصی غلات و تولیدکنندگان مواد غذایی خواست مقادیر بالاتری دانه سویا و ذرت تولید‌ و ذخیره کنند.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۱,۴۹۷ down
chf فرانک سويس ۴۳,۳۶۹ down
sek کرون سوئد ۴,۳۸۱ up
nok کرون نروژ ۴,۲۶۲ up
dkk کرون دانمارک ۶,۲۰۵ up
inr روپيه هند ۵۵۴ down
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۵,۹۶۵ down
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۲۶,۱۵۳ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۳۸,۹۵۸ down
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۴۱۸ eq
omr ريال عمان ۱۰۹,۲۳۳ down
cad دلار کانادا ۳۰,۵۱۱ up
nzd دلار نيوزيلند ۲۵,۹۵۸ down
zar راند ۲,۴۲۳ up
try لير ترکيه ۶,۱۹۴ down
rub روبل روسيه ۵۹۳ down
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۵۲۹ up
syp لير سوريه ۸۲ eq
aud دلار استراليا ۲۷,۷۵۲ down
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ down
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۱ down
sgd دلار سنگاپور ۲۹,۵۷۵ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۴۹,۴۱۲ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۲,۲۵۷ down
mmk کيات ميانمار (برمه) ۳۰ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۴,۴۶۴ down
amd100 يکصد درام ارمنستان ۸,۶۷۱ down
lyd دينار ليبی ۲۹,۶۵۴ eq
cny یوان چين ۵,۸۶۰ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۳۱,۷۳۰ up
myr رينگيت مالزی ۹,۶۳۹ up
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۳,۸۸۹ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ down
eur یورو ۴۶,۲۶۲ up
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۱۰,۱۸۷ up
gel لاری گرجستان ۱۳,۱۳۶ down
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۸۴۵ down
afn افغانی افغانستان ۵۴۹ eq
byn روبل جديد بلاروس ۱۷,۴۲۳ down
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۵۷ down
php100 يکصد پزوی فيليپين ۸۲,۷۸۲ down
tjs سومونی تاجيکستان ۴,۰۹۹ up
vef بوليوار جديد ونزوئلا ۴,۲۰۶ eq
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۱,۹۶۶ eq
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

رنگ آرد ملاک سبوس دار بودن آرد نیست مدیرکل غله و خدمات بازرگانی زنجان:
تلاش برای حفظ کیفیت در زنجیره گندم، آرد و نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان سمنان مطرح کرد؛
اشاعه فرهنگ نان کامل تنها به حرف نیست، باید عملیاتی شود نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات اصفهان:
واسطه‌ها، دردسرساز تولید در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد:
کیفیت آرد در تبریز متوسط است مدیرکل غله آذربایجان شرقی:
سنگ‌اندازی‌های اداره دارایی شهرستان، دغدغه‌ای بزرگ برای ما مدیرعامل کارخانه آرد وحدت سراوان مطرح کرد:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

پارس ترک
.
.

 

صوتی

شمس آذر
کنگان
سراوان
کوثر
پارس یزد
جوانه شوشتر
زرین خوشه
آذرغله
نارد
مرشدی
سنبل
فخر زنجان
گل ارد
اتحادیه
فجر سنندج
فدک رودان
مراوه
طراوت
ستاک
روشن نصر
ذهاب
آردیا
شریعت